Обама започна азиатската си обиколка от Япония

Обама започна азиатската си обиколка от Япония

Американският президент Барак Обама започна обиколката си в Азия от Япония. В петък Обама се срещна с японския премиер Юкио Хатояма и двамата са стигнали до съгласие за необходимостта от подновяване на съюза между двете страни, съобщиха световните агенции.

Обама коментира пред репортери в Токио, че връзката между двете страни се основава на общи ценности и интереси, но трябва да бъде обновена през 21-и век.

Хатояма заяви, че 50 години по-късно, съюзът между двете страни трябва да се приспособи към настъпилите промени.

"Япония е първата спирка от президентската ми обиколка в Азия. Започвам тази обиколка от Токио, защото съюзът между САЩ и Япония е основата на сигурността и развитието не само за нашите две страни, но и за азиатско-тихоокеанския регион", заяви президентът на САЩ.

Отношенията между САЩ и Япония, най-големия азиатски съюзник на Вашингтон през последните 50 години, са поставени на изпитание, откакто Хатояма дойде на власт. Той иска по-голяма независимост на Токио от Вашингтон, а не сляпо подчинение на японската политика на американската, припомня Франс прес.

"САЩ ще укрепят връзките си в региона, ще създадат нови партньорства и ще вземат участие в многонационалните усилия на регионалните институции, стремящи се да постигнат напредък в областта на сигурността и развитието", обяви Обама.

Той допълни, че евентуално негово посещение в японските градове Хирошима и Нагасаки, поразени от американски атомни бомби през Втората световна война, му се струва оправдано.

"Нямам планове да отида там в най-близко бъдеще, но подобна визита ми се струва основателна", каза президентът. Той допълни, че за него ще бъде със сигурност чест да направи такива посещения.

Първата обиколка на Обама в Азия в качеството му на американски президент има за цел потвърждаването на старите съюзи и стимулиране на икономическия ръст, отбелязва ББС.

Осемдневната обиколка на Обама включва още Сингапур, Китай и Южна Корея.

Споделяне

Още от Свят