Обажданията на 112 ще се проследяват задължително при престъпления, свързани с насилие

Обажданията на 112 ще се проследяват задължително при престъпления, свързани с насилие

Полицията, пожарната и службите за бърза медицинска помощ трябва да могат да проследяват физическото местонахождение на обадилия се на спешния номер 112, независимо дали телефонът има СИМ карта, реши Европейският съд по повод на свързано с насилие престъпление в Литва, предаде ДПА.

През септември 2013 г. тийнейджърка беше отвлечена, изнасилена и изгорена жива в багажника на кола в литовския град Паневежис. Тя се обадила 10 пъти за помощ на спешния номер, но местонахождението ѝ не е било регистрирано от колцентъра, което попречило на откриването ѝ.

По-късно нейни близки роднини дадоха държавата под съд за неприлагане на правилата на ЕС, според които държавите членки трябва да гарантират, че местонахождението на обаждащите се се предава, без допълнително заплащане, с всяко обаждане на 112. Случаят стигна до Европейския съд.

Общоевропейският спешен номер може да бъде избран от мобилни и стационарни телефони, дори ако те нямат СИМ карта, припомня ДПА.

Базираният в Люксембург съд реши, че тези правила важат за всяко обаждане до телефон 112, дори ако телефонът не съдържа СИМ карта. Когато това е технически възможно, предаваната информация трябва да бъде достатъчна, за да локализира "надеждно и точно" местонахождението на обаждащия се.

В случая с Литва е неясно дали телефонът е имал СИМ карта или други причини са попречили на проследяването на обаждането. Съдът реши, че ако има пряка причинно-следствена връзка между неуспеха на държавата да приложи изцяло европейските правила и понесени щети, страната членка може да бъде държана отговорна.

Сега случаят се връща на литовските съдилища за окончателна присъда.

Споделяне

Още от Европа