Обилни валежи в страната предизвикаха наводнения по места

През изминалата денонощие обилни валежи имаше в цялата страна, като на места те са значителни и наводниха къщи и дворове. В понеделник сутрин от запад-северозапад ще започне да нахлува студен въздух, а температурите, които през последните дни бяха по-скоро пролетни, отколкото зимни, ще се понижават.

Минималните ще бъдат в широки граници от 1-2 градуса в северозападната част на страната до 8-12 градуса в югоизточната.

През деня от запад-югозапад ще започне спиране на валежите, разкъсване и намаление на облачността. Все още на места в Централна и в Източна България ще има превалявания, Те ще бъдат значителни на югоизток и в Източните Родопи.

Видимостта е намалена в районите с мъгли - от 30 до 50 м - на автомагистрала "Хемус", от "Витиня" до тунел "Топли дол", в Монтана и с. Бистрица; до 100 м - в област Разград, АМ "Тракия"(Плодовитово), Антоново, Омуртаг, Чирпан, Казанлък.

Затворени са проходите Етрополе-Златица, Твърдица-Елена, Върбишкият проход и Троян-Кърнаре.

Забранено е движението на товарни автомобили с ремаркета и полуремаркета с тегло над 10 тона през прохода "Шипка" - до 30 март 2010 г.; забранено е и преминаването на товарни автомобили с ремаркета и полуремаркета през прохода "Петрохан".

Републиканските пътища са проходими при зимни условия.

От Гражданска защита съобщиха в понеделник, че са отводнявали къщи и дворове в две села във Видинско и в квартала "Нов път".

Поради повишаване на нивото на река Тополовец във видинските села Градец и Рупци са наводнени къщи и дворове, част от които вече са отводнени.

Няма населени места в областта без ток и вода.

Дежурни екипи на Гражданска защита в Благоевград са отводнявали през нощта мазета и сгради на няколко адреса в града.

Споделяне

Още от България

Как оценявате българската позиция за кризата около Украйна?