Обиски в Столична община, Общинска банка и петролна фирма

Версиите за полицейските проверки – от сигнал на Ковачки за банката, до бали с боклук и "ровене срещу бивш кмет"

Сн.БГНЕС

Цял ден полицаи извършвана полицейска акция първо в Столичната община и в централния офис на Общинска банка, а следобед атакуваха и офис на петролната компания "Груп Ойл Петролиум 2011" на бул."Черни връх" в София.

Единствената официална информация по случая от МВР, че те са свързани с досъдебни производства, без да се уточнява какви. От прокуратурата също мълчат за акциите, които силно приличат на тези от времето на бившия вътрешен министър Цветан Цветанов – с демонстрация за респект.

Загадка остава дали има връзка между трите акции на МВР, но липсата на информация даде повод за множество спекулации – от сигнал на Христо Ковачки, през балите с боклук до "ровене срещу бивш кмет". Неофициално от МВР коментираха за Mediapool, че акциите са свързани с опит за намиране на уличаващи документи срещу бившия премиер и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов.

Акцията в Столична община

Сутринта прокурори от Софийската градска прокуратура са влезли в кметството на "Московска" 33 и са поискали достъп до документи, каза кметът Йорданка Фандъкова около час след началото на акцията в общината. Тя коментира, че не може да каже каква е причината за проверката в Общинска банка и отказа да уточни до какви точно документи са поискали достъп прокурорите.

Според източници на Mediapool централата на Общинска банка е проверявана по сигнал, подаден в прокуратурата от миноритарния собственик Христо Ковачки. Почти по същото време - около 10 сутринта в четвъртък, е предприета и акцията в Столична община. Проверката там е свързана със сигнал за балите с боклуци и общинското дружество "Чистота Искър", което без правно основание беше преотстъпило тази дейност на друга фирма, разкриха запознати с акцията пред Mediapool.

От пресцентъра на МВР заявиха, че полицията оказва съдействие на прокуратурата във връзка с образувани досъдебни производства. Все още обаче няма яснота дали действията на разследващите са свързани с разкрития преди седмица наркоканал за трафик на кокаин към страните от Западна Европа.

В деня, когато МВР оповести резултатите от международната операция, обстойни обиски бяха извършени в офисите и имотите на общинския съветник от ГЕРБ Орлин Алексиев.

Според неназован източник, цитиран от БГНЕС, се проверява "документация, свързана и с бивш кмет на Столична община". "Проверяват се документи, свързани с парични потоци и други крупни сделки от времето, когато този кмет е ръководил общината", е заявил източникът, без да назове директно името на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов.

Пред двете сгради бяха паркирани няколко служебни и полицейски автомобила още сутринта и останаха през целия ден. Служители от Общинска банка разказаха пред Mediapool, че днешната акция е втора, след като такава е имало и в понеделник. Полицаите се държали възпитано, записвали кой влиза и излиза в банката, като според служителите с държанието си демонстрирали акция "Респект" подобна на провежданите на времето от бившия вътрешен министър Цветан Цветанов. Служители в банката дори вече се шегуват и правят залози дали и утре "нашата полиция" отново ще ни пази.

"Сутринта при мен дойдоха двама представители на Софийска градска прокуратура с писмо за оказване на съдействие, дала съм им цялата възможност за достъп до информация, за достъп до документация, която ги интересува. Главният секретар на общината Ралица Стоянова им съдейства напълно, така че не мога да кажа защо им е и полицейско присъствие", заяви столичният кмет Йорданка Фандъкова пред БНР. Тя е отказала коментар за какво е поисканото съдействие, защото не знае доколко информацията е конфиденциална. Фандъкова е уточнила, че разговорът, който е водила с прокурорите, не засяга Столична община.

Зам.-председателят на СОС Вили Лилков каза пред БНР, че от полицията са поискали достъп до архива, за да се запознаят с документи за обществени поръчки. "Всичко беше малко пресилено и в моите очи изглеждаше бутафорно...Тези документи могат да бъдат поискани и без да се викат журналисти. Доста е излишно всичко това, защото става въпрос за разговор между институции", коментира той.

Главният секретар на МВР Светлозар Лазаров заяви по-рано в четвъртък, че вчерашната операция на СДВР е била срещу наркоразпространението на територията на София. Той добави обаче, че тази операция не е свързана с кокаиновата афера от последните дни. "Това е организирана престъпна група, която няма допирни точки с трансграничния трафик на кокаин", уточни Лазаров.

Обиски и в офиса на "Груп Ойл Петролиум"

В следобедните часове МВР проведе акция в офиса на петролната компания "Груп Ойл Петролиум 2011" на столичния булевард "Черни връх" 92. Компанията е наела цялата сграда от 770 кв. м през септември 2013 г. Неин собственик е 65-годишната Маргарита Рангелова Маркова, според търговския регистър фирмата ѝ има бизнес за милиони.

Оборотът на компанията е бил над 2 млн. лв. от продажба на течни горива през 2012 г., показва финансовият отчет на дружеството. Компанията има да получава над 1.339 млн. лв. от контрагенти. Общо през сметките ѝ за 2012 г. са минали над 11 млн. лв.

Според предишни медийни публикации, зад компанията стои Златко Иванов – Баретата, а Маргарита Маркова станала собственик и лице на фирмата срещу 1000 лв. месечна заплата.

Ковачки загуби контрола над Общинска банка, която в момента се продава

Оневиненият на две инстанции за укриване на данъци бизнесмен Христо Ковачки изгуби контрола над Общинска банка в края на 2011 г. с помощта на БНБ. Въпреки че притежава 27% дял в банката, Ковачки имаше изключителни права върху контрола и управлението на финансовата институция, включително отпускането на кредити. С помощта на БНБ уставът на банката беше променен в края на 2011 г. и бизнесменът изгуби контрола.

Ковачки заведе дела, които още не са приключили.

Междувременно през есента на 2013 г. Столичният общински съвет взе решение за продажбата на общинския дял от 67% в банката. То бе подкрепено от всички политически сили с изключение на БСП. Плановете на общинарите са до края на годината или в началото на следващата общинският дял в банката да бъде продаден.

За целта беше избран консултант - "Камбуров и съдружници – Грант Торнтон – Транзакта", който трябва да изготви стратегия за продажбата на общинския дял, като и да предложи метод за продажба и цена.

Орлин Алексиев, чието име беше забъркано в кокаиновата афера, защото е участник в ралито Париж – Дакар, е сред основните двигатели на сделката, тъй като е шеф на комисията по финанси в СОС.

Фандъкова сезира прокуратурата за далаверите в "Чистота Искър"

Според източници на Mediapool акцията в Столична община е свързана с преотстъпването на извозването на балите с отпадъци от общинското дружество "Чистота Искър" на частната фирма "Виктория Транс 2007". Общинската фирма не е имала право на това, установи вътрешна проверка на общинския Инспекторат още миналата година, като материалите по случая бяха изпратени на прокуратурата.

Не е ясно защо прокуратурата се сеща да разследва случая половин година по-късно.

Заради злоупотребите в общинското дружество беше уволнен тогавашният му шеф Павел Граматиков. За него бяха открити и други нарушения – подписан договор за доставка на инертни материали с фирма "МДЗ-Балша", в която той има акции и участва в съвета на директорите.

Проверяващите установиха още, че масово не са обявявани обществени поръчки за резервни части, гуми и ремонт на автомобилите, които извозват отпадъците.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Колко дълъг ще е животът на новото Народно събрание?