Обкръжен от протестиращи, молдовският парламент избра ново правителство

Обкръжен от протестиращи, молдовският парламент избра ново правителство

Молдовският парламент подкрепи новото правителство, оглавявано от Павел Филип - компромисния кандидат-премиер, предложен в петък, предадоха световните агенции.
Новият премиер бе министър на комуникациите и информационните технологии в предходния кабинет.

Новото молдовско правителство получи подкрепата на 57 депутати от 101-членния парламент. Гласуването се състоя на фона на многохилядна демонстрация пред законодателния орган, организирана от опозицията.

На Филип се наложи да представя програмата на правителството си от пленарната зала, защото достъпът му до трибуната беше блокиран от депутатите от опозиционната Партия на социалистите на Република Молдова. Освен социалистите, против новия кабинет гласуваха още Партията на комунистите на Република Молдова и Либерално-демократическата партия на Молдова.

Правителството беше сформирано от коалиция, в която влизат депутати от Демократическата партия на Молдова и Либералната партия. Те имат съответно 20 и 13 депутати в парламента. Кабинетът беше подкрепен още от 14 народни представители, които напуснаха редиците на комунистите, както и от 9 техни колеги от Либерално-демократическата партия, която бе ядрото на предишната управляваща коалиция, наречена Алианс за европейска интеграция, но сега заяви, че минава в опозиция, посочва ТАСС.

Докато в пленарната зала течеше утвърждаването на новото правителство, демонстрантите пред парламента се опитаха да пробият обособения от полицията кордон и да нахлуят в сградата. Органите на реда обаче им попречиха.

Един от лидерите на протестното движение Гражданска платформа Андрей Нъстасе призова протестиращите да обкръжат парламента и да не допуснат депутатите да излязат от него. Той призова протестиращите да действат, но без прояви на вандализъм. Демонстрантите настояват за отмяна на решението на парламента за утвърждаване на новото правителство, твърдейки, че то е незаконно. Заради протеста към парламента се насочват допълнителни полицейски части.

Споделяне

Още от Свят