Обмисля се създаването на българо-катарска енергийна компания

Двете страни ще си сътрудничат в строежа на LNG и CNG терминали и проучванията и добив на газ

Шейх Тамим бин Хамад Ал-Тани и Бойко Борисов

Вариантите за сътрудничество в изграждането на терминали за доставка в България на катарски втечнен (LNG) или компресиран (CNG) природен газ ще проучат двете страни. Също така държавите ще подкрепят съвместни проекти при търсенето и добива на нефт и и природен газ, като за целта дори може да се създаде смесена компания.

Това предвижда меморандум за разбирателство между енергийните министерства на България и Катар, подписан в четвъртък по време на среща в София между премиера Бойко Борисов и емир Шейх Тамим бин Хамад Ал-Тани, който е също така вицепремиер и външен министър на Катар.

Двамата са обсъдили възможностите за повече инвестиции от Катар в България, както и инфраструктурните проекти за свързаност на Балканите и Европейския съюз, съобщиха от пресслужбата на Министерския съвет.

Борисов запознал катарския емир с картата на транспортните коридори №4, №8, №9 и №10 и го информира за срещите със Световната банка, Европейската банка за възстановяване и развитие и Европейската инвестиционна банка. Той допълнил, че между България и Катар вече е имало няколко добри за бизнеса и свързаността сделки, но е дошло времето двете страни да си поставят по-амбициозни задачи в сферата на инвестициите.
"Договорихме се, че вече не бива да губим време в говорене, трябва да работим. Затова обсъдихме няколко стъпки за сближаването между нашите две страни и по-конкретно в сферата на инвестициите", казал Ал-Тани.

В енергийната сфера двете държави са се разбрали да подкрепят участието на своите национални енергийни компании и в дистрибуцията на въглеводороди.

От съобщението на Министерския съвет не става ясно дали идеята е привличането на Катар в плановете на българското правителство да участва в строежа на LNG терминал край гръцкия град Александруполис, който също разчита на катарски доставки, или механизмът ще е друг.

Идеята за катарски газови доставки не е нова, но сега реално се подписва споразумение в тази посока, което очевидно се прави в полза на плановете на българското правителство да строи газов хъб край Варна и разнообразяването на източниците на суровината. В момента България е изцяло зависима от вноса на руски газ, а Катар е най-големият производител и износител на втечнен природен газ в света с пазарен дял около 30%. Държавата има газови запаси от 24 трлн. куб. м, което я поставя на трето място в света по резерви.

В Министерския съвет бяха подписани и меморандуми в областта на спорта и образованието.

Целта на едното споразумение е насърчаването на развитието на програми за младежки и спортен обмен, координиране на позиции и мнения по време на световни и международни форуми,

Другото предвижда Софийският университет "Св. Климент Охридски" и Катарският университет да установят ефективни академични отношения и културни връзки. Двете образователни институции ще си помага в обучението и развитието на академичния състав, както и в обмена на знания и опит и осъществяване на съвместна дейност в различните сфери на науката и образованието.

Споделяне

Още от Бизнес