Обрат: САЩ няма да се изтеглят от Германия и дори ще разположат още 500 войници

Сн. ЕПА/БГНЕС

САЩ ще разположат допълнителни 500 войници в Германия, съобщи министърът на отбраната Лойд Остин на посещение в Берлин, цитиран от световните агенции.

Това бележи обрат в плановете на бившия президент Доналд Тръмп за изтегляне на около 12 000 американски войници от тази страна.

"Спряхме плановете" за изтегляне на войски, каза Остин на пресконференция с германската си колега Анегрет Крамп-Каренбауер.

"Информирах министъра за намерението ни да разположим за постоянно още около 500 войници в района на Висбаден от есента. Мисля, че това наше изпращане на още 500 войници говори за равнището на партньорството ни и за ангажимента ни към НАТО", добави той.

"Чудесна новина е, че не само президентът Байдън обяви, че плановете за изтегляне отпадат, а и че напротив, тези войски в Германия ще бъдат увеличени", заяви Крамп-Каренбауер, която определи решението като "много силен знак за единство".

В момента в Германия са разположени 34 500 американски военни.

Остин обеща, че Германия ще продължи да е важен партньор на САЩ в сигурността и икономиката в следващите години.

"Ето защо укрепването на отношенията ни с Германия е абсолютен приоритет на администрацията Байдън-Харис", каза той.

Двамата министри на отбраната са обсъдили също очакваното решение на президента Байдън дали да изтегли изцяло американския военен контингент от Афганистан до 1 май. 

Този краен срок е бил поет като ангажимент от администрацията на Тръмп към талибаните.

Германия е важен участник във водената от САЩ международна коалиция в Афганистан.

По повод допълнителното изпращане на войници в Германия Остин заяви, че те ще укрепят европейската способност за възпиране и отбрана.

"Те ще увеличат съществуващия ни капацитет да осуетяваме конфликти, а при необходимост да се бием и да победим", каза Остин.

Днешното съобщение на Остин е първият конкретен знак, че сегашната администрация на САЩ няма да осъществи решението на предишния президент Тръмп за изтегляне на американски войници от Германия и преместване на централата на командния щаб на американските войски в Европа от Германия в Белгия, отбелязва АП.

На въпрос в този смисъл Остин отговори, че Пентагонът е престанал да планира съкращения на войски.

Крамп-Каренбауер пък каза, че Байдън ѝ е обещал "да няма съкращения на войски, както е било планирано по-рано".

Споделяне

Още по темата

Още от Свят