Обща стачка и протести в Бразилия заради пенсионната реформа

Обща стачка и протести в Бразилия заради пенсионната реформа

Обща стачка се проведе в Бразилия срещу пенсионната реформа в петък - деня, в който бе открит футболният турнир Копа Америка, на който страната е домакин, съобщи Франс прес.

Местни медии съобщиха за демонстрации в близо 200 града във всичките 27 бразилски щата. 

По данни на синдикатите са стачкували 45 милиона души в 300 града. 

В резултат на общата стачка в Бразилия бяха блокирани пътища и се стигна до смущения в транспорта. 

Повечето демонстрации протекоха спокойно; 14 души обаче бяха задържани за нарушаване на обществения ред в мегаполиса Сао Пауло. 

Снощи в най-многолюдния бразилски град се игра мачът на откриването на футболния турнир Копа Америка, в който домакините от Бразилия победиха Боливия с 3:0. 

Това е първата стачка от такъв мащаб в Бразилия, откакто десният президент Жаир Болсонаро встъпи в длъжност в началото на тази година. 

Администрацията на Болсонаро иска да повиши възрастта за пенсиониране до 65 години за мъжете и до 62 години за жените, както и да увеличи вноските. Пенсионната реформа е ключова част от либералната икономическа политика на екипа на Болсонаро.  

Министърът на икономиката Пауло Гедес предупреди, че ще се стигне до катастрофа, ако не бъде реформирана системата, дефицитът в която е достигнал 83 милиарда евро (5.5 процента от брутния вътрешен продукт) в края на миналата година, при това на фона на застаряването на населението.

Споделяне

Още от Свят

Колко време давате на новия парламент?