Общата бюлетина на път да успее с гласовете на НДСВ и десните

Идеята за въвеждането на интегралната бюлетина е на път да успее, след като след бурни спорове в четвъртък успя да мине през парламентарната правна комисия. Идеята имената на всички партии да са изписани на една бюлетина и избирателят да отбелязва предпочитанието си, бе подкрепена от 12 депутати, представители на НДСВ и всички десни парламентарни групи - СДС, ДСБ, Народен съюз. От БСП се въздържаха, а представители на Новото време в момента нямаше.

Заради решението на колегите си Ремзи Осман от ДПС демонстративно напусна заседанието още преди гласуването, а вотът на Четин Казак бе единственият глас против въвеждането на интегралната бюлетина.

ДПС са най-отявлените противници на бюлетината, предложена от НДСВ с мотив да се спестят маса държавни пари за печатане на милиони бюлетини за всяка кандидатстваща партия. Хората на Доган обаче твърдят, че новият вариант ще затрудни избирателите и ще доведе до много недействителни бюлетини, което може да опорочи самия вот.

След като не успя да обърне мнението на болшинството в комисията, Четин Казак днес предложи компромисен вариант – освен имената на партиите, на общата бюлетина да “греят” цветните портрети на партийните лидери. Идеята му силно развесели депутатите, които все пак я гласуваха по настояване на Казак и я отхвърлиха. По време на вота представителят на ДПС обаче получи неочаквана подкрепа от депутатите на ДСБ, която не се оказа достатъчна. 

Ако днешното гласуване е показателно и за предстоящото в зала, неясна остава само позицията на Новото време, което само предлага въвеждането на интегралната бюлетина в избирателния кодекс и в същото време не иска да противоречи на Доган. Ако НДСВ обаче успее да мобилизира всичките си депутати в подкрепа на идеята, заедно с гласовете на дясната опозиция ще събере над необходимите 121 за въвеждането на общата бюлетина.

Списък с подписите на минимум 5000 симпатизанти, а не членове, трябва да представи пред Централната избирателна комисия (ЦИК) всяка политическа формация, която иска да участва на избори. Това решиха още депутатите, подготвяйки избирателния закон за окончателно приемане в зала.

Списъкът ще съдържа трите имена и ЕГН на саморъчно подписалите се български граждани. Достоверността на списъците ще се проверява от ЦИК, а констатираните нередности ще трябва да се отстраняват в тридневен срок. В противен случай ЦИК ще отказва регистрация за участие на изборите.

Михаил Константинов от избирателната комисия обясни, че проверката на достоверността на ЕГН-та на симпатизантите може да се прави от ГРАО и ще струва общо около 120 000 лв. Според него, вече приетия финансов депозит за участие на изборите - 40 хил. лв. за партия и 10 хил. за инициативен комитет, е достатъчна цедка за намаляване броя на политическите формации. По негови очаквания около 180-200 партии ще се състезават на предстоящите избори.

Против 5-те хиляди подписа се обявиха от ДПС с аргумента, че подобни радикални промени в избирателния закон ще създадат реална опасност партиите да затрупат съда с жалби срещу решенията на ЦИК. Според Ремзи Осман не е нормално вече регистрирана партия да събира наново 5000 подписа.

Михаил Миков и Младен Червеняков от левицата пък изразиха резерви доколко ЦИК ще бъде обективна при преценката си на документите за регистрация.

Миков използва като аргумент факта, че партиите мандатоносителки Оборище и Партията на жените, а с тях и управляващото НДСВ, нямаше сега да са в парламента, ако имаше подобно изискване за изборите през 2001 г.

Лошо ли щеше да ни е, иронично отговори Елиана Масева от ДСБ.

Депутатите приеха като условие за участие на изборите и удостоверение от Сметната палата за своевременно внесени финансови отчети на съответната партия, както и банкова сметка за приходите и разходите по предизборната кампания.

Скандал предизвика приетия само преди ден текст, според който ДКСИ ще проверява дали кандидат депутатите са агенти на бивши и настоящи спецслужби. Проблем се оказа, че партийните лидери ще получават информация и за сегашния агентурен апарат, която всъщност е класифицирана. Мери Матева от ДКСИ обясни, че този текст противоречи на Закона за защита на класифицираната информация, както и на Закона за МВР и този за отбраната.

По този повод Владимир Дончев от НДСВ настоя текстът да се прегласува и да отпадне проверката за връзка със сегашните спецслужби.

Срещу това обаче скочиха от ДПС и БСП. Ремзи Осман и Янаки Стоилов в един глас обясниха, че не е резонно настоящи агенти да се кандидатират за депутати, защото те са зависими дори повече от бившите си колеги. Според Стоилов не е редно и да се въвежда разграничение между "добри настоящи агенти и лоши бивши служители на комунистическите тайни служби".

Елиана Масева от името на вносителите от ДСБ поясни, че първоначалната идея е била ДКСИ да информира само за хора, свързани с бившия комунистически репресивен апарат.

В крайна сметка депутатите не се разбраха и оставиха гласуването в пленарна зала да реши окончателния вариант.

Депутатите гласуваха и текста, според който наименованието или абревиатурата на коалиция не може да повтаря наименование или абревиатура на партия, включително чрез прибавянето на думи, букви, цифри или други знаци. Това може да става само ако името на коалицията е заимствано от партия, участваща в състава ѝ.

Вестниците и списанията се задължават да дават еднакви цени и условия за рекламата на политическите формации по време на предизборната кампания. Тарифите ще се обявяват най-късно 40 дни преди началото на кампанията, прие още правната комисия.

Предизборните обръщения по обществените медии БНТ и БНР отпадат, решиха още депутатите. Партиите ще имат право на клипове, хроники и диспути в ефира на държавните електронни медии.

Депутатите отхвърлиха предложението на БСП частните оператори да се задължават да не надвишават по време предизборните клипове, излъчвани от обществените медии. А председателката на правната комисия Анелия Мингова определи идеята на левицата като "недемократична".

ЦИК ще обявява края на изборния ден, а не той да приключва в 19 часа, реши още правната комисия.

Споделяне

Още от България