Община Приморско сама ще определя и събира местните данъци

С около 30% да се увеличи събираемостта на местните данъци и такси очаква кметът на община Приморско. Тя стана първата община в България, на която Главната данъчна дирекция делегира права сама да събира местните налози. Инициативата е част от започващия на 1 юли пилотен проект по въвеждането на Националната агенция по приходите в Бургас.

Договорът за възлагането на правомощията на общинската организация беше подписан днес между главния данъчен директор Николай Попов и кмета на Приморско Димитър Димитров.

Според документа служителите на общинската администрация, определени от кмета, ще могат да определят данъчните задължения по Закона за местните данъци и такси и да приемат декларации.

Главният данъчен директор Николай Попов допълни, че общинската администрация има възможност да направи засечка между строителните разрешителни и декларираното за имотите в данъчните декларации. "Ако аз съм на мястото на кмета, първото, което ще направя, е да проверя в строителните разрешения, дадени от общините - там се вижда вида на конструкцията, точната квадратура. И след това да го засека с данъчните декларации, за да лъснат веднага всички разминавания", препоръча на кмета Николай Попов.

Интерес да събират местните данъци и такси сами са проявили още общините Малко Търново, Бургас и Поморие.

Споделяне

Още от Бизнес

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?