Община Враца заплашена с глоба за "бутафорния" проект за Леденика

Това е една от постройките, направени по европроекта за изграждане на атракциони край пещерата Леденика. Сн. МРРБ

Община Враца може да отнесе санкция заради изпълнението на проекта за изграждането на атракцион пред пещерата Леденика. Това стана ясно от думите на министъра на регионалното развитие Лиляна Павлова, която в четвъртък посети обекта. Павлова нарече направеното "бутафория".

"Крайно разочарована съм от това, което видях лично на атракциона при пещерата Леденика", обяви регионалният министър. „През 2011 г. аз подписах договора за проекта, но между него и реализираното на терен има пълно разминаване – изпълнението представлява бутафория“, обобщи Павлова.

Министърът определи като опасен за ползване т.нар. „Охлюв“ – амфитеатър при входа на пещерата, тъй като имало големи наклони и неравности. Детската площадка била единственото безопасно място.

Проектът се изпълнява по оперативна програма „Регионално развитие“ 2007-2013 г. и е на стойност 5.1 млн. лв. По него пред Леденика бяха направени фигури и атракциони.

Лиляна Павлова обясни, че и като народен представител, и сега като министър получава сигнали за нередности на Леденика, а от видяното се убедила, че са основателни. Тя добави, че в министерството има 4 сигнала, по които предстои окончателно произнасяне. Към този момент вече има предложения за налагане на санкции за някои от дейностите по проекта.

„Фигурите, които виждам, се разпадат още отсега, но все пак до окончателното завършване на обекта, което трябваше да е през 2013 г., впоследствие до края на тази година, има още време и нередностите може да се поправят“, смята тя.

Павлова каза още, че ще бъде наложена санкция и по европроекта за ремонта и доставката на апаратура за Лъчелечебния център към онкологичния комплекс във Враца. Според нея има проблем с обезопасяването на помещението, в което е купеният с европари линеен ускорител. В резултат на това се изпуска радиация. Общата стойност на проекта е 6.3 млн. лв.

Споделяне

Още от България

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?