Общините дължат близо 210 млн. лв. на бизнеса

Такса смет расте заради новите депа изградени с европари

Общините дължат на бизнеса 209 млн. лв. uc; края на септември 2011 г., съобщи Емил Савов,  зам.-изпълнителен директор на Националното сдружение на общините в България (НСОРБ) пред БНР. По думите му някои общини са успели да изчистят от юни до септември просрочието си, но за други това става системен проблем.

Най-голям е проблемът с неразплатените задължения  в общините Видин, Смолян, Перник и Дупница.

Най-много пари общините дължат на комунални фирми, а не толкова на строителни, посочи Савов. По думите му минимална е сумата на неплатените заплати. Тегленето на нови кредити от общините не са решение на проблема, смята той.  

В същото време общините имат да събират от длъжници 105 млн. лв. Местната власт трябва да положи специални усилия, за да си събере тези средства, каза Савов. Според него общините трябват да предприемат по-твърди мерки спрямо всички длъжници, включително и с частен съдебен изпълнител.

Кризата е основата причина за бума в неразплащането, което вече втора година се задържа в размер на около 200 млн. лв., каза Савов. През 2008 г. общините са разполагали с около 5 млрд. лв. Към момента работят с 20% по-малко или с 1 милиард лева по-малко. Това няма как да не се отрази върху способността общините да се разплащат, посочи Савов.

Такса смет се увеличава в общините, които са изградили или строят сметища с европейски пари, каза Савов. Той уточни, че сдружението на общините все още обобщава данните от промените в размера на данък сгради и такса смет.

Това, което се вижда досега е, че се увеличава основно такса смет, а данък сгради не се вдига, каза Савов. Общините, които им трябват повече средства за тази услуга, се опитват да намерят по-добър баланс между това, което плаща бизнесът, и това, което плащат гражданите. Все още бизнесът субсидира тази услуга на гражданите с по-големите размери на таксата, които плаща. Част от общините се опитват да оправят този баланс, т.е. да се увеличи размерът, който плащат гражданите, обясни Емил Савов.

Общините трябва да събират такса за рекултивация на сметищата. За 2011 г. по това изискване са събрани около 25 млн. лв. за цялата страна, обясни Савов.

Споделяне

Още от Бизнес

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?