Общините много по-бързо ще разчистват изоставените стари коли

Общините много по-бързо ще разчистват изоставените стари коли

Премахването на старите изоставени коли от улиците вече ще се случва по-бързо и лесно. От петък влизат в сила над 4 пъти по-кратки срокове - процедурата ще отнема общо 6 месеца, вместо досегашните 24 месеца, съобщи "Спаси София". Промяната става факт по предложение на неправителствената организация, изпратено до редица държавни ведомства.

"През септември 2020 г. внесохме мотивирано предложение до министерствата на околната среда, МВР и на транспорта с искане за промени в нормативната уредба, които ще позволят по-бързо премахване на изоставените автомобили от улиците на града. Благодарим за бързата и отзивчива реакция на трите министерства, с които водихме професионален диалог, без излишна политическа демагогия", посочиха от "Спаси София".

Промените ще позволят както на София, така и на общините в цяла България да работят бързо и ефективно и да разчистят заринатите с изоставени коли обществените площи – улици, тротоари, градинки и площадки. Така освен повече места за паркиране, ще осигурим и по-приветлива и уредена градска среда.

За излязло от употреба вече се счита всяко МПС, чийто годишен технически преглед е изтекъл преди повече от 3 месеца. Преди да бъде принудително отстранен, автомобилът се стикира и собственикът му разполага със срок от още 3 месеца, в който може да го премахне доброволно или да премине технически преглед.

"Призоваваме Йорданка Фандъкова, районните кметове и ЦГМ да направят бърза реогранизация на процедурите, за да бъде осигурено по-бързото и по-ефективно премахване на изоставените автомобили от публичните пространства на София. След години на оправдания е време за действия!", добавиха от "Спаси София".

Споделяне

Още от България

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?