Общините могат да кандидатстват за еврофинасиране за безплатен интернет

Общините могат да кандидатстват за еврофинасиране за безплатен интернет

Общините могат да кандидатстват за европейско финансиране за изграждане на точки за безплатен публичен достъп до безжичен интернет.

Порталът на инициативата WiFi4EU вече е отворен и общините от цяла Европа могат да се регистрират на сайта в очакване на първата покана за представяне на проектни предложения в средата на май, се казва в съобщение на Европейската комисия.

Целта на инициативата е до 2020 г. да бъде осигурен безплатен достъп до безжичен интернет на най-посещаваните обществени места във всяко европейско село и град.

Програмата WiFi4EU предлага на общините ваучери на стойност 15 000 евро за създаване на точки за публичен достъп до безжичен интернет на обществени места, включително библиотеки, музеи, паркове и площади.

Общините могат да използват ваучерите за купуване и инсталиране на оборудване за безжична интернет връзка в избрани от тях центрове на местния обществен живот. Разходите за поддръжката на мрежата ще се поемат от съответната община.

Откриването на портала WiFi4EU е конкретна стъпка, с която помагаме на общините да предоставят безплатен безжичен интернет, каза Андрус Асип, заместник-председател на ЕК по въпросите на цифровия единен пазар. Той призова Европейския парламент и Съвета да приключат работата си по предложения Европейски кодекс за електронните съобщения, за да може да се гарантира високоскоростна връзка на цялата територия на ЕС. Кодексът предвижда обща за Европа координация по отношение на мобилния спектър и мощни стимули за инвестициите в мрежите с висок капацитет.

Инициативата дава възможност на общините да приобщят своите граждани към интернет свързаността, за да могат чрез нея пълноценно да се възползват от безкрайните възможности на цифровизацията, каза Мария Габриел, еврокомисар по въпросите на цифровата икономика и цифровото общество. В бюджета на ЕС до 2020 г. са предвидени 120 млн. евро за оборудване за безплатни обществени Wi-Fi услуги в общо 8000 общини от всички държави членки, както и от Норвегия и Исландия.

Как се кандидатства за ваучер от WiFi4EU?

Първата стъпка е общините да се регистрират на портала www.WiFi4EU.eu.

В средата на май 2018 г. ще бъде публикувана първата покана, като регистриралите се общини ще могат да кандидатстват за първия кръг от 1000 ваучера на WiFi4EU. Ваучерите ще се разпределят по реда на подаване на заявленията.

След това Еврокомисията ще обяви избраните 1000 общини, които ще получат финансиране в рамките на първата покана. При избора ЕК ще се стреми да гарантира баланс в териториално отношение. Всяка участваща държава ще получи поне 15 ваучера.

През следващите две години ще бъдат обявени още четири покани по инициативата.

Финансираните от WiFi4EU мрежи ще бъдат безплатни, няма да разпространяват реклами и няма да събират лични данни. Финансиране ще се предоставя само на мрежи, които не дублират съществуващо частно или обществено предлагане на безплатна интернет услуга със сходно качество на същите обществени места.

Инициативата WiFi4EU

Инициативата WiFi4EU беше обявена през септември 2016 г. от председателя на ЕК Жан-Клод Юнкер в неговата реч за състоянието на ЕС. Тя е част от амбициозната реформа на правилата на ЕС в областта на далекосъобщенията, включваща нови мерки в отговор на нарастващите нужди на европейците от свързаност с интернет и за повишаване на конкурентоспособността на Европа.

ЕС бързо успя да постигне важни договорености за премахване на таксите за роуминг на 15 юни 2017 г. за всички пътуващи в ЕС, за преносимост на съдържанието, благодарение на което от началото на 2018 г. европейците ще могат да ползват по време на път филмите, музиката, видеоигрите или електронните книги, за които имат абонамент в родните си страни, и за освобождаване на радиочестотната лента около 700 MHz, за да се въведат мрежи от пето поколение и нови онлайн услуги.

Продължават преговорите по 14-те законодателни предложения в рамките на стратегията за

цифровия единен пазар. ЕК прикани Европейския парламент и Съвета да работят бързо по всички вече представени предложения.

Споделяне

Още от Бизнес