Общините спечелиха делото за раздадените от Орешарски милиони на БСП и ДПС

Кметовете ще могат да съдят държавата за обезщетение

Пламен Орешарски, снимка БГНЕС

Върховният административен съд (ВАС) окончателно отсъди в полза на общините по делото срещу решението на кабинета "Орешарски" да отпусне по неясни критерии стотици милиони левове на кметства, управлявани от БСП и ДПС, съобщи вестник “Сега“. Парите бяха дадени по инвестиционната програма "Растеж и устойчиво развитие на регионите".

Над 200 проекта в ръководени или подкрепяни от БСП общини и над 96 на ДПС получиха основния дял от 289 млн. лв. Това се случи след рекордно бързо "обсъждане" – на всеки час са били одобрявани по 18 проекта.

Делото срещу решението на правителството се водеше от общините Козлодуй, Бяла Слатина, Оряхово и Банско, чиито проекти са били отхвърлени. Тричленен състав на ВАС първо реши казуса в полза на кметовете и нареди кабинетът да разгледа отново проектите на Козлодуй, Бяла Слатина и Оряхово и да се произнесе по тях. Петчленният състав отменя само връщането на проектите на правителството, защото така или иначе парите вече са изхарчени.

“Сега спечелилите общини могат да заведат дела срещу кабинета по Закона за отговорността на държавата“, коментира адвокатът на общините Александър Кашъмов, цитиран от “Сега“. Според него, ако това се случи, ще трябва да бъдат назначени експертизи, които да изследват проектите на загубилите общини и на тази база да се определи дали е трябвало да спечелят финансиране и в какъв размер.

Постановлението на кабинета “Орешарски“ за условията и критериите за избор на проекти падна в съда, защото е издадено в нарушение на законовите правила. Проектът му е публикуван без мотиви на сайта на правителството на 10 януари 2014 година. После е даден срок за позиции по него до 23 януари, а постановлението влиза в сила със задна дата.

Не са предвидени срокове за подаване на проекти, за разглеждането им, за възражения. Така е ограничена възможността за получаване на информация за подаване на проекти, което пречи за участие в процедурата. Не е осигурено и прозрачното изразходване на средствата за публичната инвестиционна програма.

В края на 2015 година Сметната палата също обяви, че милионите са раздавани непрозрачно и по неясни критерии. Палатата обаче не посочи кои проекти не е трябвало да бъдат одобрявани.

Споделяне

Още от Бизнес