Общият успех остава в дипломата за средно образование

Общият успех ще се вписва в дипломата за средно образование, гласят промените в закона за народната просвета, част от които бяха приети окончателно от парламента в сряда.

Предложеният от Любен Корнезов от левицата текст бе отхвърлен при първото гласуване на промените с мотива, че няма точно определение за общ успех, както и по каква методика се изчислява. Днес обаче депутатите подкрепиха промяната. Татяна Калканова от НДСВ обаче ще настоява при окончателното приемане на поправките утре да бъде вписано определение за общ успех.

Заместник министърът на образованието Юлиян Наков обясни, че още през август м.г. е изработена методика как да се изчислява общия успех, съответно за всяко училище според профила му.

Депутатите запазиха и изпитите след 7 клас за прием в езикови и профилирани училища. Остава досегашния регламент, но го вписваме в закон, а не в наредба, както беше преди, за да сме сигурни, че няма да има скрити промени докато не приключи дискусията дали след 7 или след 8 клас ще се завършва основното образование, обясни Калканова.

Зам.министър Наков съобщи, че от догодина учениците ще могат да избират между това да кандидатстват чрез общообразователен тест или чрез досегашните изпити по съответните предмети. Специално за изпитите, наредба на просветното министерство ще указва в кое училище с какъв изпит ще се влиза, каза още Наков, който отговаря за средното образование.

Още от България

Какво би означавало отпадането на мониторинга на Европейската комисия?