Общо зарядно за всички мобилни телефони в ЕС след 2010 г.

Общо зарядно за всички мобилни телефони в ЕС след 2010 г.

След 2010 г. европейските потребители ще зареждат мобилните си телефони с унифицирано зарядно устройство, след като в понеделник най-големите производители на клетъчните устройства се договориха да осигурят съвместимост на зарядните на базата на микро-USB интерфейс. Това съобщиха от пресслужбата на Европейската комисия.

Меморандумът е подписан от компаниите Apple, LG, Motorola, NEC, Nokia, Qualcomm, Research in Motion (RIM), Samsung, SonyEricsson и Texas Instruments.

Ще бъдат разработени и нови стандарти на ЕС, които да осигурят продължително безопасно използване на зарядните устройства. Първото поколение от новите мобилни телефони, използващи единно зарядно устройство, се очаква да бъде на пазара след 2010 г.
В момента всеки мобилен телефон се продава със зарядно устройство, като само част от моделите и то от една и съща марка имат съвместимост на зарядните. Така всяко домакинство има колекция от няколко зарядни, като понякога дори устройствата се дублират. При подмяна на телефона с нов модел пък се образуват хиляди тонове отпадъци годишно.

"Много съм доволен, че производителите постигнаха споразумение, с което ще се улесни животът на потребителите. Те ще могат да зареждат мобилните си телефони навсякъде с новото единно зарядно устройство. Това също така означава значително по-малко отпадъци от електронно оборудване, тъй като на хората вече няма да им се налага да изхвърлят старото зарядно устройство, когато си купят нов телефон", заяви Гюнтер Ферхойген, зам.-председател на ЕК, отговарящ за предприятията и промишлената политика.

Той изрази задоволство, че компаниите сами са взели решението без да се налага законодателно уреждане на въпроса.

Паралелно с новината за общото зарядно, потребителите на мобилни услуги в Европа ще бъдат зарадвани от 1 юли с ново понижение на цената на роуминга, съгласно европейския план за ежегодно поевтиняване на задграничните разговори между страните от ЕС.

Клиентите на оператора с най-голям пазарен дял у нас - “Мобилтел“, ще плащат 1.009 лв. и 0.444 лв. за минута съответно за изходящи и входящи повиквания в Европейски съюз и Лихтенщайн, Норвегия и Исландия. Кратките съобщения в рамките на ЕС ще се таксуват за 0.252 лв.

За потребителите на “ГлоБул“ намалението за изходящите позвънявания и кратките съобщения е малко по-голямо и цената става 1.008 лв. на минута изходящ разговор и 0.25 лв. за изпратен SMS

Входящите разговори ще се тарифират на секунда, а първоначалният интервал на таксуване за изходящите ще бъде 30 секунди, след което отчитането ще бъде на всяка секунда, уточняват от “ГлоБул“.

Третият оператор - “Вивател“, който е с най-малък дял на пазара, предлага най-ниските цени за роуминг - изходящи разговори към Еврозоната стават 0.99 лв. на минута, приемането на входящи обаждания ще струва 0.43 лв. за минута. Кратките съобщения ще могат да се изпращат срещу 0.252 лв.

В същото време обаче българските телекомуникационни оператори от 1 юли спират безплатното разпращане на информация за дължимите месечни сметки и с разпечатки на проведените разговори. Това се прави с цел оптимизиране на разходите и намаляване на използваната хартия, за да не се секат дървета и да се опазва околната среда. Досега М-Тел и “Глобул“ предлагаха бонуси за клиентите си, които се отказват от хартиена фактура и се възползват от интернет варианта ѝ. Вече клиентите им, които държат да получават по пощата сметка, ще трябва да плащат 60 стотинки месечно. За абонатите на БТК, ползващи фиксираната мрежа, тарифата за хартиена разпечатка ще е 1.50 лв. За “Вивател“ и досега такава писмена информация се предлагаше само срещу заплащане.

Практиката за платени хартиени фактури е широко разпространена в повечето европейски държави.

Споделяне

Още от Бизнес