Общото събрание на Банката за развитие махна сложения от Дянков шеф на надзорния съвет

Снимка: Архив

На проведено в понеделник извънредно общо събрание на единствената държавна банка у нас - "Българската банка за развитие" АД - са били извършени промени в ръководните органи на на банката, съобщиха от институцията.

"С цел оптимизиране на дейността на ББР е решено броят на членовете на Управителния съвет да се намали от петима на трима. Промените са съгласувани с Българската народна банка", се казва в съобщението.

Общото събрание е направило промени и в Надзорния съвет на банката, като е освободило като член и председател по нейна молба Доротея Пандова. Тя беше назначена за шеф на надзора преди две години от ГЕРБ по идея на финансовия министър Симеон Дянков и се считаше за "негов човек".

На нейно място е бил избран Стефан Белчев, директор на дирекцията "Вътрешен одит".

Управителният съвет става от трима членове. Това означава, че от сегашните петима членове - Асен Ягодин - председател на УС и главен изпълнителен директор, Владимир Гюлев - зам.-председател на УС и изпълнителен директор, Илия Караниколов - зам.-председател и изпълнителен директор, Андрей Генев и Христо Карамфилов - членове, двама ще бъдат освободени или ще бъде подменен целия състав.

Споделяне

Още от Бизнес