Обвиненият за шесторното убийство се застрелял в главата

Тялото му е открито в изоставена къща край Луково, не е ясно кога е настъпила смъртта

Обвиненият за шесторното убийство се застрелял в главата

Тялото на издирвания за шесторното убийство, извършено в Нови Искър в новогодишната нощ, е било открито в неделя около 14 часа при претърсване на изоставена къща в района на Луково. Селото в последните дни буквално беше под обсадата на полиция, спец части, военни командоси и следови кучета в търсене на посочения от МВР "категорично" като извършител на касапницата Росен Ангелов. В съботната нощ той е бил търсен неуспешно с термокамери в района,

Трупът в крайна сметка бил открит в една от стаите на къщата. Мъртвецът, който отговарял на описанието на Ангелов, бил намерен с огнестрелна рана в областта на слепоочието и с пистолет в ръката, съобщи на извънреден брифинг главният секретар на МВР Младен Маринов. Това дава основания на полицията да смята, че заподозреният се е самоубил, но тепърва ще се извършат експертизи. Аутопсия на тялото трябва да посочи часа на смъртта и да потвърди самоличността на Ангелов. Не е ясно и дали оръжието в ръката на самоубилия се е същото, с което са извършени шестте убийства в Нови Искър.

Тялото е било намерено, след като в рамките на акцията по издирването на считания за въоръжени и опасен бивш затворник започнало претърсването на всички сгради в района на село Луково. На 4 януари, когато Ангелов бе обявен за издирване, в селото бе извършена операция в къща, за която се е считало, че той е живеел, докато полицията го издирвала в последните осем години, за да го вкара в затвора за излежаване на присъда за блудство с малолетно момиче. Сексуалното посегателство тогава също било извършено в Луково, където се оказа, че в последните години живеел спокойно 56-годишният Ангелов. Според последната информация на МВР той е работил като общ работник в автосервиз и в железария, но не е имал трайна месторабота.

56-годишният Росен Ангелов се сочи като доказан с ДНК-експертизи и други доказателства от местопрестъпленията за извършител на убийствата на  считаната за негова любовница Кети Кюхова, съпруга ѝ Николай Юнаков и неговия син от първи брак Георги, дъщерята на Кети – Нанси, от предходен брак, и нейния приятел Боби, както и майката на Кети. Според полицията Кети е била убита първа, а трупът и е закаран със семейния автомобил до гориста местност край Нови Искър и изхвърлен в кладенец. Часове по-късно неясно защо убиецът се е върнал в дома на семейството и изпозастрелял петимата, включително кучето, с по няколко куршума.

Труповете бяха открити на 2 януари вечерта, след като приятели на Нанси и Боби отишли да ги търсят след празниците, а братът на Юнаков подал сигнал, че не може да се свърже с Николай.

Макар да е открит трупа на предполагаемия убиец разследването по случая с шесторното убийство продължава.

Три-четири сигнала са били постъпвали през годините за обвинения задочно Ангелов. Тези сигнали са били проверявани от съответните структури на МВР, но без резултат, каза председателят на парламентарната група на ГЕРБ и бивш вътрешен министър Цветан Цветанов пред бТВ по-рано през деня в неделя.

Той цитира и статистика за хора, които се укриват от властите.

"Около 1100 са тези, които имат присъди, около 600 са тези, които са обявени за задържане под стража. Във всички тези случаи се разчита на информацията, която постъпва, на активната роля, която имат всички представители на местната власт в отдалечените населени места, и на районните инспектори”, каза Цветанов.

Всички структури на МВР издирват тези лица, но когато се получи информация за дадени сигнали, веднага се проверяват. За Росен Ангелов те са били безуспешни, защото информацията не е била потвърдена, допълни той.

По думите му трябва да се предприемат организационни мерки – всички институции да свършат своята работа и да има по-добра координация помежду им.

Не трябва винаги да прехвърляме отговорността на законодателството, защото и към настоящия момент имаме достатъчно механизми, с които можем да се справим, отбеляза Цветанов.

Към настоящия момент разследващите са категорични, че Ангелов е извършителят на шестте убийства на база експертизите и всички събрани веществени доказателства, каза още бившият вътрешен министър.

След като е открит трупът на Ангелов, спец частите, военните и полицаите ще бъдат оттеглени от района на Луково, съобщи още Младен Маринов.

Споделяне

Още от Бизнес