Обвиненият за убийството на бургаската банкерка остава в ареста

"Не съм убил за пари, а убих заради държавата, заради хората", заяви Любомир Симеонов

Снимка: БГНЕС

Обвиненият за убийството на бургаската банкерка Павлинка Йовчева – Любомир Сименов, остава в ареста, реши в четвъртък Бургаският окръжен съд. Решението не е окончателно и може да бъде обжалвано на втора инстанция.

Преди заседанието на магистратите бившият военен даде кратко интервю за медиите, в което заяви, че със служебния му защитник ще опитат да организират брифинг за медиите, на който да обяснят обстоятелствата около престъплението.

През последните два дни след убийството, няколко бургаски медии излязоха с информация, че Симеонов е бил изнудван от Йовчева, както и от други служители на банката, в която тя е работела. Публикациите се базираха на негови сигнали до полицията и прокуратурата, които обаче така и не са довели до дело.

В четвъртък обаче Симеонов не потвърди достоверността на тези твърдения, уточнявайки лаконично, че "това, което се тиражира във вестниците, 90% не е истина".

"Не съм убил за пари, а убих заради държавата, заради хората... Докато има бели якички в тази държава, скъпоплатени, алчни, нито държавата ще върви напред, нито икономиката ще върви напред и хората ще стават все по-гладни. Аз съм офицер от Българската армия, обучаван съм, че държава и родина са номер 1 и грижата за подчинените е основна грижа", коментира още обвиняемият Симеонов.

По време на заседанието той поиска от съда да му наложи по-лека мярка за неотклонение, тъй като сам се е предал и е направил пълни самопризнания за убийството и няма намерение да извършва друго престъпление или да се укрива. Добави и, че преди деня на убийството се е гордял с направеното от него.

Павлинка Йовчева бе застреляна на 22 септември около 8.00 часа на бургаската ул. "Поп Грую", докато пазарувала в местен зеленчуков магазин. Няколко часа по-късно Любомир Симеонов сам се предаде на полицията в Сливен, като обясни, че е извършил убийството заради отказан му кредит от банковия клон, в който Йовчева е заемала ръководен пост.

Споделяне

Още от България

Къде му е мястото на Бойко Борисов?