Очаква се пик на просрочените дългове в България през 2010 г.

В България броят на просрочените дългове ще достигне пикови стойности през тази година, прогнозира Международният валутен фонд (МВФ) в полугодишния си доклад за световната финансова стабилност, предаде радио “Дойче веле“ в сряда..

В доклада България, заедно с Румъния и Унгария, е посочена сред източноевропейските държави, които са най-чувствителни към дестабилизиращия ефект на външни фискални проблеми. Докато Източна Европа не е в центъра на новата финансова картина, както в предишните доклади на Международния валутен фонд, тя остава застрашена от нарастването на броя на просрочените дългове. Това е особено валидно за държави в Югоизточна Европа като България, се посочва в анализа.

Банковите системи в региона ще са в състояние да абсорбират загубите, но само при условие, че възстановяването на икономиката е стабилно, отбелязва документът.

Големите държавни дългове, натрупани в резултат на кризата, се превръщат в пречка за световното възстановяване, смята още МВФ. Те дори могат да предизвикат нова фаза и продължаване на финансовата криза.

Директорът на отдела за финанси и капитал на МВФ Хосе Виняс заяви, че независимо от подобрения финансов климат рисковете остават високи. Световната финансова стабилност не е осигурена, икономическото възстановяване е неустойчиво, а разчистването на банковите баланси не е приключило, допълни той.

Новините за състоянието на банковата система са донякъде окуражителни. Международният валутен фонд е намалил оценките си за очакваните банкови загуби с 500 милиарда долара в сравнение с предишната си прогноза от октомври миналата година. Оценката за загубите в еврозоната е намалена от 814 милиарда долара на 665 милиарда. .

Навсякъде по света банките ще имат трудности с финансирането, изправени са пред вълна от задаващи се погасителни срокове, включително над 5 трилиона долара, дължими през следващите 3 години, посочва Виняс.

Международният валутен фонд смята, че в резултат на този натиск възстановяването на кредитните потоци ще е бавно и неравномерно с негативни последици за икономиката. Но главните опасности за финансовата стабилност идват от натрупаните гигантски дългове в държавния сектор, смята Международният валутен фонд. Въпреки че фискалната криза в Гърция привлече най-много внимание, казва Хосе Виняс, фискалните рискове не се отнасят до само една държава.

Развитите държави сега имат най-високите нива на дългове от Втората световна война насам, само че без да е имало световна война, отбелязва експертът.

Рисковете в Европа, според Международния валутен фонд, сега са навлезли в нова фаза и Гърция, Португалия, Испания и Италия са новите най-големи източници на риск и потенциално заразяване.

Споделяне

Още от Бизнес

Колко време давате на новия парламент?