Очаква се потвърждение на смъртните присъди в Либия

Присъдите срещу българските медицински сестри и палестинския лекар ще бъдат потвърдени, и с това случаят ще бъде приключен от гледна точка на съда, а изходът от делото вече ще бъде в ръцете на семействата на децата и международния фонд за компенсации, в който влизат ЕС, САЩ, България и Фондация Кадафи. Това предаде БТА във вторник, цитирайки либийското електронно издание Ал Манара, което се позовава на съдебни източници.

Подобно е и очакването на адвокат Хари Харалампиев, изразено пред Дарик. Либийският му колега Осман Бизанти обаче не се ангажира с прогноза, посочвайки, че никой не би могъл да прогнозира окончателните присъди на Върховния касационен съд на Либия.

Публикуваните до момента информации са противоречиви, отбелязва Ал Манара и добавя, че се говори за скорошно подписване на споразумение между семействата на заразените със СПИН деца и Европейския съюз под егидата на Фондацията Кадафи. По неговата сила се очаква семействата да получат компенсации в размер на 2 милиона долара всяко. Българският външния министър Ивайло Калфин обаче отрече да се е постигнато такова споразумение, пише изданието.

Утрешното заседание на либийския съд по последното обжалване на смъртните присъди на подсъдимите медици е във фокуса и на Ройтерс и Асошиейтед прес.

Семействата на българските медицински сестри не очакват бързо приключване на делото в Либия, отбелязва Ройтерс и цитира сина на Снежана Димитрова - Ивайло, който е убеден, че смъртните присъди ще бъдат потвърдени.

Това би оставило съдбата на медиците в ръцете на либийския Висш съдебен съвет - най-висшия орган на съдебната власт в Либия, който може да

промени присъдите, припомня агенцията, която също отбелязва, че това може да стане само при споразумение с ЕС за компенсациите за заразените деца.

Асошиейтед прес цитира адвокат Хари Хараламбиев, според когото се изисква изключителна смелост от страна на съдиите, за да произнесат различни от смъртните присъди.

АП отбелязва, че в либийското общество цари негодувание от заразяването на децата, а местните медии дълго време са обрисували медиците ни като виновни въпреки мнението на западни експерти, че убедителните научни доказателства ги оневиняват.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?