Председателят на комисията по европейски въпроси в Бундестага Гюнтер Крихбаум:

Очакваме всички български партии да разпознаят проекта за съдебна реформа

Гюнтер Крихбаум

Пред България и Румъния стои огромното предизвикателство да реформират из основи своите съдебни системи, каза председателят на комисия по европейски въпроси в германския парламент Гюнтер Крихбаум в интервю за “Дневник“. Той подчерта, че подобна задача е отговорност на всички парии, защото реформата е от “полза за собствената им държава“.

Крихбаум допълни, че в Румъния в последно време се наблюдава “радващ напредък“ в областта на правосъдието, но европейските партньори все още очакват да видят подобен напредък и в България.

“Затова много би ми се искало всички български парламентарно представени партии да разпознаят "проекта съдебна реформа" като проект за бъдещето на собствената си държава. Мислейки по този начин, трябва да бъде направено възможното за осигуряването на конституционно мнозинство“, каза германският депутат, говорейки за проекта за конституционните промени и новия Закон за съдебната власт, написан от Министерството на правосъдието.

Германският депутат от управляващата Християндемократическа партия (ХДС) призова парламентаристите в България да не забравят, че функциониращата съдебна система и осигуряването на правов ред са най-важният аргумент за германските инвеститори при взимане на решение в коя държава да се ангажират и инвестират.

Гюнтер Крихбаум обясни, че в България все още има много работа да се свърши, докато нейните граждани получат възможността да се ползват напълно от членството на държавата си в ЕС.

“Европейското единство доведе до по-задълбочено демократизиране на държавите членки. Свободата и правовата държава са сред основополагащите принципи. Особено "правовата държава" заслужава специално внимание. ЕС очаква държавите членки да полагат всички усилия за постигането и поддържането ѝ“, каза той. 

Според него присъединяването на България и Румъния към Шенген ще бъде възможно, когато дефицитите в правосъдните системи на двете страни бъдат отстранени. “И най-перфектните системи за пазене на граници нямат особена полза, когато борбата с корупцията на съответните места не е достатъчна. Това е само един пример“, коментира германецът.

Споделяне

Още от България