Очаквано сестрата на депутата от БСП Илияна Йотова оглави Здравната каса

Очаквано сестрата на депутата от БСП Илияна Йотова оглави Здравната каса

Сестрата на депутатката от коалиция за България Илияна Йотова – д-р Румяна Тодорова спечели конкурса за директор на Националната здравно осигурителна каса (НЗОК), който приключи късно вечерта във вторник. Тя се е класирала на първо място във втория етап на конкурса.

Състезанието за директор на касата бе обявено, след като директорът ѝ Иван Букарев напусна поста преди няколко месеца и стана съветник на министъра на здравеопазването Радослав Гайдарски. Тогава за временно изпълняваща длъжността бе назначена д-р Тодорова, която дотогава бе заместник-директор на институцията. 

Темата, по която са били оценявани кандидатите, е: “Предизвикателства пред Здравно осигурителната каса на сегашния етап от развитие на здравната реформа и нейната роля за тяхното решаване”. За събеседването с комисията са били допуснати д-р Тодорова и бившият директор на НЗОК Димитър Петров. Третият кандидат - Християн Танушев - е отпаднал поради по-слаба оценка (4) на писмената разработка.

5.38 е крайната оценка на д-р Румяна Тодорова, 5.13 е резултатът на опонента ѝ д-р Димитър Петров.

В комисията, която е провела конкурса, участваха трима представители на изпълнителната власт. Председател беше директорът на Националната агенция за приходите Мария Мургина, членове са Яна Пальова от Министерството на финансите и Калин Славов, който е съветник в Министерския съвет. Другите членове в журито са Николай Николов от Съюза на предприемачите "Възраждане" и Евгени Желев - кмет на Стара Загора, избран с червена бюлетина.

Изборът на д-р Тодорова за директор на НЗОК не предизвика изненада сред никого, защото тя и без конкурса бе считана за фаворит за мястото. Предизвестеният резултат от надпреварата обаче предизвика негодуванието на опозицията, че отново е направено роднинско назначение във властта, макар и формално прокарано през изискванията за конкурс. 

Според зам.-председателя на СДС Иван Колчаков последните две правителства са успели да уредят свои роднини на много държавни постове. Той смята, че е "много изкушаващо" да се каже, че конкурсът е предрешен . Заместникът на Петър Стоянов обясни, че познавал Румяна Тодорова от заседанията на здравната комисия, на които тя присъствала, но нямал преки впечатления от работата ѝ.

Според д-р Борислав Китов от БНС, който е председател на здравната комисия в парламента, единственият минус на Румяна Тодорова е, че е сестра на Илияна Йотова.

Стойчо Кацаров от ДСБ заяви, че избирането на Румяна Тодорова не е изненада за никого. Според него нямало нужда от нов конкурс, защото той щял да завърши по същия начин.

Още от България

Кой печели предизборно от поредната драма около Изборния кодекс?