Одитор лъгал за стрес тестовете на небанковия сектор

Финансовият надзор праща на прокуратурата "РСМ България" заради фалшификация на документи

Карина Караиванова

Огромен скандал се разрази около мащабната проверка на пенсионните фондове и застрахователите. Комисията за финансов надзор (КФН) съобщи, че е отстранила на заседанието си в петък от процеса одитора, спечелил най-много на брой клиенти за проверките в небанковия сектор – "РСМ България".

Заради съмнения за извършени престъпления случаят е изпратен на прокуратурата. Същият одитор бе избран да проверява и активите на "Интернешънъл Асет Банк", но Българската народна банка (БНБ) не е сигнализирала за никакви нередности.

Въпреки съмненията около "РСМ България" още преди старта на проверката в небанковия сектор на 15 юли, предишният шеф на надзора Стоян Мавродиев и колегите му не взеха никакви мерки. В края на юли регулаторът се сдоби с нов председател – бившият зам.-министър на финансите Карина Караиванова. Около месец, след като тя встъпи в длъжност, стана ясно, че КФН и управляващият комитет са се усъмнили в професионализма на одитора "РСМ България" ООД и неговия екип, поради което е започнало разследване.

"Разкрихме, че документите, предоставени от компанията, съдържат съществена невярна информация. Установени са неистински данни, предоставени в процеса на избор и назначаване на независими външни консултанти за извършване на прегледи на активите на пенсионни фондове и баланси на застрахователи", посочиха от КФН.

При подбора на одиторите, които реално извършват прегледа на активите и балансите на компаниите, КФН заложи високи критерии. Имаше изискване да се предоставят международни екипи с висока квалификация и опит за извършването на прегледите.

"Редица международни партньори, които са били подадени от "РСМ България" ООД като членове на екипите са заявили по време на разследването, че не им е известно да са включени в такива прегледи и посочват, че подписите върху техните автобиографии не са положени от тях. Някои от тях дори заявяват, че подадените техни автобиографии са неверни", изтъкват от КФН.

Установено е също, че и след началото на прегледите РСМ продължава да отчита в редовното подаване на документи в КФН, че въпросните лица работят по проверката. "Разкритата невярна информация включва злоупотреба с имената на ръководители на екипи, актюери и други членове на екипи в прегледите на различни застрахователи и пенсионни фондове", уточняват от надзора.

Заради разкритата машинация разследването на КФН се е разширило и по отношение на други одитори, но за никой друг не е намерено доказателство за подобна невярна информация.

При конкурса за одитори преди няколко месеца обаче всички тези нередности не са били засечени, защото тогава изборът е бил направен само на база на представените документи.

Още тогава обаче в медиите се появиха съмнения как компанията "РСМ България", която не е лидер на пазара на одиторски услуги, ще се справи с огромното количество проверки, които е заявила – на 15 застрахователя и 3 пенсионни фонда. Сред тях са много компании, свързвани с "Химимпорт" (например пенсионните фондове "Съгласие", "ЦКБ-Сила", застрахователите "Армеец", "Съгласие", "ЦКБ Живот"), компанията на Алексей Петров "Лев инс", а също и дружества от групите на "Еврохолд", "Алианц" и "Бул инс".

Появиха се и догадки, че шефката на одитора Изабела Джалъзова да има роднинска връзка със зам.-председателя на КФН Ангел Джалъзов, отговарящ за осигурителния надзор. Оказа се обаче, че роднинската връзка е прекалено далечна и не представлява конфликт на интереси - далечно съребрено родство между Ангел Джалъзов и съпруга на Изабела Джалъзова. Пред "Капитал" тя е обещала да излезе с прессъобщение по изявлението на КФН.

Заради отстраняването на "РСМ България" на практика проверката в поетите от него застрахователи и пенсионни фондове започва отначало. Затова и самият преглед в сектора ще закъснее с още месец и половина, като в резултат крайната му дата се измества от 15 октомври на 30 ноември.

"Проведеното разследване и взетото решение показват, че КФН работи прозрачно в диалог с всички свои партньори. Тъй като целта на прегледите съгласно мандата от парламента е да се повиши доверието в застрахователния сектор и в сектора на пенсионните фондове, не виждаме друг начин освен отстраняването на "РСМ България" ООД от процеса на извършване на прегледи и стартираме процедури за избора на надеждни международни проверяващи, които да заменят дружеството. Независимо от всичко, ние сме решени да финализираме прегледите преди края на тази година", коментира новата шефка на КФН Карина Караиванова.

Въпреки нейния оптимизъм обаче стоят редица проблеми, свързани със сроковете. Смяната на одитора на засегнатите компании ще отнеме поне няколко седмици. Доколкото РСМ има договори с въпросните застрахователи и пенсионни фондове, не е ясно как те ще бъдат развалени и за чия сметка ще стане това особено ако одиторът реши да обжалва решението на КФН в съда.

Проверката в небанковия сектор е съпътствана от непрекъснати скандали. Първо, заради липсата на одитори и лошата организация на процеса тя стартира със закъснение - на 15 юли вместо на 1 април. До последно и втората дата беше под въпрос заради неизбрани до последно проверяващи на 5 компании.

Няколко дни преди 15 юли финансовият министър Владислав Горанов обяви, че в кабинета на премиера Бойко Борисов е получено писмо от Европейския орган за ценни книжа и пазари (EIOPA), от който става ясно, че Брюксел е притеснен точно за процеса на подбор на одиторите, които ще осъществят проверката на застрахователите и пенсионните фондове.

В официалния доклад на Европейската комисия за България от пролетта бе изразена тревога, че в сектора има голямо ниво на свързаност, което може да създаде проблеми. Писмото от EIOPA натежа в посока на смяната на председателя на КФН Стоян Мавродиев с Карина Караиванова в края на юли. Според сайта "Бивол" сегашната проверка на КФН, довела до отстраняването на "РСМ България", също е подтикната от EIOPA.

Споделяне

Още от Бизнес

Одобрявате ли изгонването на 70 руски дипломати?