Одобрен е устройственият план за строежа на магистралата до Калотина

През граничния пункт "Маказа" скоро ще могат да минават тирове

Националният експертен съвет към Министерството на регионалното развитие (МРР) е одобрил подробния устройствен план на магистралата от София до Калотина, съобщи ведомството на министър Екатерина Захариева.

Под председателството на зам.-министъра на регионалното развитие Ангел Петров, който отговаря за пътищата, са били разгледани подробните устройствени планове на важни инфраструктурни проекти.

Съветът е одобрил парцеларен план за модернизация на пътя Калотина – Софийски околовръстен път от първи до 32-километър, което е от Драгоман до Божурище.

Предстои подробният устройствен план да бъде одобрен и със заповед и от регионалния министър. Заповедта ѝ ще бъде основание за последващи дейности като отчуждения, проектиране, строителство, експлоатация.

Експертният съвет е приел и изменение на подборния устройствен план и парцеларния план за изграждане на Гранично-контролно пропускателен пункт "Маказа". Проектът е изработен от Националния експертен център за териториално развитие и предвижда обособяване на урегулиран поземлен имот за граничен пункт. Така ще може да се направи навес над съществуващите сгради, изграждане на ленти за тежкотоварен превоз и други обслужващи обекти. 

За строителството агенция "Пътна инфраструктура" ще кандидатства за финансиране от Програмата за трансгранично сътрудничество България- Гърция.

С реализацията на проекта се поставя основа за пускане на тежкотоварния трафик през ГКПП- Маказа, което е от особено значение за търговско-икономическите връзки между двете държави, каза зам.-министър Ангел Петров. В момента преминаването на тирове е невъзможно през граничния пункт.

Споделяне

Още от Бизнес