ОДС атакува в Конституционния съд закона за вероизповеданията

Българската православна църква /БПЦ/ не бива да се регистрира по различен от останалите вероизповедания начин и не бива законът да определя нейната структура. С тези два основни аргумента всички народни представители от ОДС, с подкрепата на един независим - Осман Октай, са атакували миналата сряда в Конституционния съд /КС/ закона за вероизповеданията. Днес от съда съобщиха, че са образували дело, за докладчик е определена съдия Стефанка Стоянова.

Депутатите от ОДС оспорват като противоконституционни всички онези текстове от закона, които атакуваха и в самата пленарна зала на Народното събрание. Те оспорват БПЦ да бъде регистрирана екс леге /по силата на закона/, докато останалите вероизповедания трябва да подават молба до съда. Това създава двоен режим, заяви за mediapool.bg синият депутат и председател на комисията по правата на човека и вероизповеданията Лъчезар Тошев. Той каза, че атакуваните от ОДС текстове нямат отношение към църковния спор, а се отнасят до намесата на държавата в делата на БПЦ. Тошев посочи, че член 10 всъщност определя структурата на църквата, което е нейно вътрешно право. Оспорваният текст сочи, че БПЦ се ръководи от Светия синод, представлява се от Българският патриарх, който е и митрополит Софийски, както и че БПЦ е член на Едната, Свята, Съборна и Апостолска църква.

ОДС атакува и чл. 7, ал. 4 от закона за вероизповеданията: "Правата и свободите на лицата, членуващи в религиозна общност, не могат да бъдат ограничавани от вътрешните правила, ритуали и обреди на тази общност или институция". КС предстои да се произнесе и по параграф 1, т. 3, параграф 2, ал. 3, параграф 3 и параграф 4 от Закона за вероизповеданията, засягащи имотните въпроси в БПЦ и отнемащи собствеността на алтернативния синод на Инокентий.

Според депутатите тези оспорваните текстове противоречат на чл. 6, ал. 2, чл. 13, ал. 1 и 2, чл. 37, ал. 1 и чл. 38 от Конституцията на Република България, чл. 9 от Европейската Конвенция за защита правата на човека и основните свободи, както и чл. 18 от Международния пакт за граждански и политически права на ООН.

Споделяне

Още от България

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?