ОДС депутати и Вени Марковски сигнализират КЗК срещу "Майкрософт България"

Депутатите от ОДС Стойчо Кацаров и Иван Иванов, както и Вени Марковски от Интернет общество в сряда изпратиха сигнал до Комисията за защита на конкуренцията срещу "Майкрософт България".

В кулоарите на парламента Кацаров съобщи, че е нарушен Законът за защита на конкуренцията във връзка с изграждането на електронния портал на правителството. Сайтът е реализиран от "Майкрософт България", а за да може да се ползва от потребители, те от своя страна задължително трябва да използват операционната система на "Майкрософт" - Windows. По думите на Кацаров, това е принуда към всички потребители на сайта да купят Windows.

Депутатите и Марковски сезират КЗК и за софтуера, предлаган от "Майкрософт България". Според тях той е със затворен код само за потребителите, но не и за производителя, което му дава възможност за нерегламентиран достъп до информационни масиви без знанието на потребителя.

В сигнала се посочва още, че "Майкрософт България" разпространява Windows в пакет с "Internet explorer" и по този начин потребителите се принуждават да купят само един от предлаганите на пазара софтуерни продукти за работа в Интернет. Същата е ситуацията и при пакета Windows - "Media player", а на пазара се предлагат и други подобни продукти.

Споделяне

Още от Бизнес