ОДС предлага 7-членна комисия да отваря и огласява досиетата

Независима 7-членна комисия, която да се избира от Народното събрание на базата на всички представени парламентарни групи, да анализира и отваря архивите на бившата Държавна сигурност и да огласява досиетата на лица от властта, които са ѝ сътрудничили. Това предлага ОДС в проект на закон за разкриване на документите и обявяването на принадлежност към бившата Държавна сигурност и бившето Разузнавателно управление на Генщаба. Проектът бе внесен в четвъртък в парламента.

За да се избегне нежелателно политизиране при работата на комисията, в проекта е предвидено всички нейни решения да се вземат с две трети мнозинство.

Предложено е още комисията да представя пред парламента доклад за дейността си два пъти годишно, а обществеността ще уведомява чрез изготвяне, публикуване  и поддържане на постоянен доклад в интернет на специален сайт.

Комисията ще проверява за принадлежност към ДС на лица на важни държавни, обществени, политически постове и позиции, като лицата, за които бъдат открити данни, ще се обявяват и ще им се налага забрана да работят за националните служби на България.

За лицата с така наречените картончета ще се извършва проверка в целия масив от документи, за да се установи по безспорен начин принадлежността или непринадлежността им към бившата ДС. За тази категория лица комисията ще оповестява имената им и наличните данни в отделен доклад, предвижда законопроектът.

С изключение на заемане на постове в националните служби, законопроектът не предвижда лустрация за лицата, които са сътрудничили на ДС.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Колко време давате на новия парламент?