Огнян Герджиков: Евтините жилища не могат да се доплащат със задна дата

Като юрист подкрепям закон, който да премахне безалтернативно привилегиите на държавни служители и хора от висшата администрация да купуват евтини жилища, заяви председателят на Народното събрание Огнян Герджиков пред журналисти, цитиран от БТА.

Това обаче не би могло да бъде закон с обратна сила. Ако жилищата са придобити при спазване на законовата уредба и няма нарушения, не можем да отнемем придобитото или да искаме доплащане на други цени, обясни Герджиков.

Според него няма проблем списъкът с имената на закупилите ведомствени жилища държавни служители да бъде огласен на закрито заседание на парламентарната комисия, която оглавява нововремецът Емил Кошлуков.

Изненадан съм, че този списък е бил отказан на депутата от министъра на държавната администрация Димитър Калчев, каза Герджиков.

Преди 2 дни Борислав Цеков, Емил Кошлуков и техни колеги от вътрешноопозиционния кръг Новото време в НДСВ внесоха в парламента проекта за промени в закона за държавната собственост, който забранява на висши държавни чиновници да купуват ведомствени жилища и спира сделките с компенсаторки.

Инициативата за законовите промени дойде след скандала с последните продажби на ведомствени жилища на висши държавни чиновници, сред които двама министри и депутати от НДСВ и ДПС. 40 служители на Министерски съвет са закупили държавни жилища, като същевременно са притежавали други недвижими имоти. Над 60 общо са сделките с ведомствени апартаменти от фонда на МС.

"Новият морал е в стария закон" - заяви обаче правителственият говорител Димитър Цонев.

Борислав Цеков веднага цитира изискването на закона за държавната собственост, според който лице - наемател в държавно жилище, има право да го закупи само в случай, че не притежава друг недвижим имот. Според него 2 /3 от "новодомците" са закупили държавни апартаменти от Министерски съвет незаконно.

Споделяне

Още от България