Охранител в израелското посолство в Аман е открил огън по йорданец, който го нападнал

Охранител в израелското посолство в Аман е открил огън по йорданец, който го нападнал

Израел съобщи, че охранител към израелското посолство в йорданската столица Аман е открил огън и убил двама йорданци по време на конфронтация, предаде Асошиейтед прес.

 

Това е първо съобщение от израелска страна на инцидента, за който по-рано бе съобщено от йорданската Дирекция за обществена сигурност.

Стрелбата е станала вчера вечерта в жилищна кооперация, използвана от персонала на израелското посолство. Двама йордански работници са влезли в сградата с претекст, че ще подменят обзавеждане. Един от тях атакувал израелския охранител с отверка. Израелският охранител открил огън и убил работника - 17-годишен йорданец, съобщават израелски медии, като се позовават на израелското външно министерство. Според информациите йорданският собственик на сградата, в която е станал инцидентът, е бил прострелян по случайност и после починал от раните си.

Йордания е поискала разследване на инцидента и е попречила на израелските служители да напуснат сградата, в която е станал той.

Израелското министерство на външните работи поясни, че израелският охранител, открил огъня, има дипломатически имунитет. Той е пострадал леко при нападението.

Инцидентът става в момент на интензивни контакти между Израел и Йордания относно ескалацията на кризата в зоната на Храмовия хълм/Площада на джамиите в Ерусалим - светиня, почитана от евреите и мюсюлманите. Йордания отговаря за управлението на района.

Очертава се инцидентът да нагнети още повече йорданското обществено мнение срещу Израел и да усложни усилията за намаляване на напрежението, породено от новите мерки за сигурност на Храмови хълм.

 

В петък хиляди йорданци преминаха по улиците на Аман, за да протестират срещу израелската политика в светинята, която мюсюлманите на наричат Благородно светилище, а евреите Храмов хълм.

Споделяне

Още от Свят

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?