Около 1/5 от Южния парк в София се оказа частна собственост

Южния парк, снимка Mediapool

Общо 1/5 от Южния парк в София откъм ул. “Козяк” е частна собственост, съобщи главният архитект на София Здравко Здравков, цитиран от бТВ. Тези терени са върнати на хората чрез реституционни процедури. Частните терени се намират близо до главната алея в парка, която свързва кв. "Иван Вазов" с "Хладилника".

Арх. Здравков обвинява предишното ръководство на Столичната община, че не е защитило интересите на града.

“Защитата на парка е била ангажимент на тогавашното ръководство, но тези имоти вече са факт. След влизане в сила на Закона за устройството на София, тези площи са приобщени към зелените системи на града”, каза главният архитект на София.

Въпреки че терените са частна собственост, те няма как да бъдат застроени. По Общия устройствен план на София, който има силата на закон, те са отбелязани като зелени площи.

“Каквото и да се предвиди за застрояване, то е предмет на подробен устройствен план и подлежи на обществено обсъждане”, каза Здравков. По думите му бюджетът на Столична община не може да поеме отчуждаването на тези площи, защото е ограничен.

Според него частните терени могат да бъдат отчуждени, след около 10 години, когато бъдат изработени подробните устройствени планове на града.

Сега в Столична община предстои обществено обсъждане на предложение за строеж на тенис корт на входа на Южния парк при ул. "Козяк".

“Предложението за тенис корта не е от скоро“, каза Здравков. Инвеститорът е внесъл в общината своя план, но бившият главен архитект на града Петър Диков го е отхвърлил. Последвало е обжалване на отказа и поради това се налага провеждането на общественото обсъждане.

Споделяне

Още от България

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?