Около 2700 столични общинари получават бонус от една заплата

Около 2700 общински чиновници в Столична община ще получат бонус по “заплата и малко отгоре” в зависимост от постигнатите резултати. За целта ще бъдат отделени малко на 3 млн. лв., като средствата се осигуряват от преизпълнение на приходната част на бюджета за първото полугодие на 2012 г. Вносител на предложението е зам.-кметът по финанси Дончо Барбалов. Предстои то да бъде одобрено от Столичния общински съвет в четвъртък.

 

Финансовите стимули за общинската администрация от една допълнителна заплата на всяко тримесечие бяха премахнати от столичния кмет Йорданка Фандъкова от началото на 2012 г. Това предизвика брожение и недоволство сред администрацията, където средната заплата е 567 млн. лв., а една част от хората изплащат кредити. Най-високо е възнаграждението на началник на дирекция, който взима близо 1000 лв.

 

Кметът и заместниците ѝ няма да получат допълнителен стимул от една заплата, уточни Дончо Барбалов.

 

Районните и селски кметове пък ще могат сами да решат какви средства да дадат на служителите си. Те ще имат право да инвестират част от парите в купуването на техника и оборудване или за ремонти на административните помещения, посочи Барбалов.

 

От 1 юли възнагражденията на общинските служители ще се определят по нова методика с влизането в сила на промените в Закона за държавния служител. Няма да има драстични колебания нагоре или надолу и заплатите ще останат около сегашните, каза Барбалов.

Споделяне

Още от България

Ако съдите по първите му стъпки, какъв е основният приоритет на служебния кабинет?