Около 40 000 ученици се явиха на втората задължителна матура

Около 40 000 ученици се явиха на втората задължителна матура

Изпитът по английски език отново е най-предпочитаният предмет за втората задължителна матура за завършване на средно образование. Изпитите по 13 предмета бяха в четвъртък, 23 май. За тях се бяха записали 41 716 ученици.

Най-много  зрелостници – 14 612, са избрали да се явят на изпит по английски език. Вторият най-желан предмет е биология, като матура по него са избрали да положат 11 076 ученици.
По география тази година се очаква да се явят малко под 6000 зрелостници.

Изпит по философия държат около 4200 младежи, а по математика – над 2200. Тест по история и немски език избраха повече от 1000 дванадесетокласници.

Изпитите са на модули, а вариантите на тестовете бяха изтеглени сутринта в Министерството на образованието и науката.

По време на матурата бяха анулирани пет изпитни работи заради преписване. Трима от нарушилите правилата са полагали изпит по география и икономика в Ружинци, Петрич и Каварна. По един случай е регистриран в София и Самоков на изпитите по английски език и философски цикъл.

Изпитните варианти и верните отговори бяха качени по-късно през деня на сайта на Министерството на образованието и науката.

Освен матурата по предмет по избор, младежите задължително се явяват и на изпит по български език и литература, който беше на 21 май. Могат да положат и матура по желание по избран предмет. Заявление за този изпит са подали 888 дванадесетокласници. Над 10 000 младежи ще положат и изпити за професионална квалификация.

Резултатите от матурите ще бъдат обявени до 13 юни 2019 г.

 

Споделяне

Още по темата

Още от България

Как да се подходи с новата детска болница?