Лошите резултати на матурата по български били статистически колебания

Сн. БГНЕС

Ниските резултати от матурата по български език и литература, която е задължителна за завършване на средно образование, не са тенденция, а статистическо колебание. Това обясни министърът на образованието Красимир Вълчев в четвъртък пред бТВ.

Миналата седмица стана ясно, че резултатите от изпита по български език и литература след ХІІ клас тази година са най-ниските, откакто се провеждат задължителните зрелостни изпити. Още тогава от образователното министерство коментираха, че това не е тенденция и не може да се прави сравнение между отделните випуски, тъй като младежите и програмите били различни.

"Резултатите не са много по-различни от предишните години. Те не са показател за тенденция. Не сме си правили илюзия, че има подобрение на ситуацията. това по-скоро са нормални статистически колебания", коментира министър Вълчев в четвъртък.

Той също обясни, че наблюденията на министерството са, че дори и след края на средното образование учениците се затрудняват да пишат и интерпретират текст.

Необичайно ниските резултати на матурата по английски, който е сред предметите за втория задължителен зрелостен изпит, се дължат на това, че въпросите били по-трудни. Според Вълчев тази година оценките са по-скоро нормални. Средният резултат бил 4.50 - 5, а в предходни години 60-70 на сто от зрелостниците имали отлични оценки, което било ненормално.

Министърът коментира и неточната задача на изпита по български език и литература за седмокласниците. Един от въпросите в теста изискване учениците да посочат 14-те грешки в текст, в който се оказа, че има 15 грешки. Допълнителната е в думата "Леснопреносима", която в текста е изписана разделно.

"Чисто формално няма грешка. Имаше неуместен текст. Условието е да се открият 14 правописни грешки. Ако някой е отбелязал това (лесно преносима - б.а.) като грешка, не е ощетен", обясни Вълчев. То добави, че това е пропуск на министерството и идва от това, че изпитните материали се гледат от малко на брой експерти, за да не изтича информация. "Тази година един експерт повече ги гледаше, но е допуснат пропуск", обясни министърът.

Споделяне

Още по темата

Още от България