Около 40 ислямисти загинаха при щурма на Червената джамия

Най-малко 40 ислямисти и трима войници са загинали при започналия във вторник сутрин щурм на пакистанската армия срещу Червената джамия в Исламабад, предаде Ройтерс.

Говорителят на пакистанската армия генерал Уахид Аршад съобщи, че 3 часа и половина след началото на операцията около 60 % от комплекса на джамията е вече под контрола на пакистанските сили. Той обаче посочи, че съпротивата продължава "на различни места", пише АП.

"Онези, които се предадат, ще бъдат арестувани, а останалите ще бъдат третирани като бойци и ще бъдат убити", заяви Аршад. Той допълни каза още, че няма информация за местонахождението на водача на ислямистите Абдул Рашид Гази.

Говорителят на армията добави, че не е имало самоубийствени експлозии във вътрешността на комплекса. Медиите съобщиха наскоро, че радикалните ислямисти, които са се барикадирали в джамията, са си набавили колани с експлозиви.

Според пакистанските власти стотина бойци контролират джамията и държат 300-400 души, сред които жени и деца, като "живи щитове". Ислямистите в джамията се борят за налагане в живота на пакистанците на стриктни мюсюлмански норми на поведение, близки до тези на талибаните в съседен Афганистан.  

Споделяне

Още от Свят

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?