Окончателно и очаквано газът поевтинява с 0.6% от юли

Окончателно и очаквано газът поевтинява с 0.6% от юли

Енергийният регулатор окончателно реши цената на природния газ в страната да намалее с 0.6 процента от 1 юли. Това бе очаквано и реално Комисията за енергийно и водно регулиране удовлетвори искането на държавния газов доставчик "Булгаргаз".

Така през следващото тримесечие природния газ ще се продава за 44,.90 лв./MВтч (без цени за достъп, пренос, акциз и ДДС), което представлява намаление с 0.27 лв. спрямо сега действащата цена. Стойността включва и компоненти за "обществена доставка“ от 0.80 лв./MВтч и 0.13 лв./Мвтч за покриване разходите на "Булгаргаз" за съхранение на суровината в газохранилището в Чирен.

От Комисията за енергийно и водно регулиране обясниха, че при определянето на цената са отчетени условията по договора с руския доставчик "Газпром", промяната в курса на долара, както и калоричността и количествата природен газ за съответното тримесечие.

Съгласно ценообразуващата формула по договора с "Газпром експорт" са отчетени цени на световните борси на алтернативните на природния газ горива  - мазут със съдържание на сяра 1% и газьол със съдържание на сяра 0.1%, за предходните 9 месеца.

Така през третото тримесечие на 2019 г. доставните цени на руския природен газ са с около 1.7% по-ниски от предходното тримесечие. Курсът на долара обаче се е повишил с 1.6%.

До края на септември "Булгаргаз“ е заявил, че ще внесе природен газ съответстващ на над 5.5 млн. МВта, като в тези количества влизат и договорените с швейцарската "Колмар", допълват от регулатора.

Споделяне

Още от Бизнес

Как оценявате кандидата на ИТН за премиер?