Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Октай се опитва да остане в политиката като фактор

0 коментара

Как ще коментирате новината, че Осман Октай ще прави Демократично крило в ДПС?

Първо това не е новина. Според мен е лошо, че медиите възприемат тази идея като новина. Демократично крило в ДПС е самата партия, защото степенуване в демократичност няма - демократичен, по-демократичен, най-демократичен. ДПС е една демократична организация, а това, че личните интереси на господин Октай не съвпадат с интересите на партията, не означава, че той е демократичен.

Какви са личните интереси на Октай?

Облагодетелстване по всякакъв начин. И последното, което го направи, с присвояване на определи средства.

Но съдът друго каза.

Аз доколкото разбрах и мога да чета, съдиите не оправдават Осман Октай. Първа инстанция няма оправдателна присъда. За по-нататък дали ще бъде наново обсъден на втора инстанция, си е отделен въпрос.

Но тук въпросът е от морално естество. Преди хиляди години индианците, когато техен член е открадвал кон или кокошка, не са отивали на съд, а старейшината привиква човека, който се е провинил и му задава въпроса - откраднахте ли кон или кокошката. И по промяната на лицето вече разбират какво е направил. Вие на пресконференцията видяхте ли Октай колко беше червен. Погледнете цялото предаване и вижте - аз никога не съм го виждал с такова променено лице. Беше се изчервил целият.

Смятате, че лъже и за това се е изчервил, така ли?

Не. Знам индианците как са казвали. Щом нашият съд не можа да определи, че лъже, по тези закони от морално естество може да се определи, че толкова лъжи никой друг не е изрекъл досега.

Октай има желание всички изключени от ДПС да се върнат в партията. Освен това заяви, че бъдещите решение на националната конференция на ДПС могат да бъдат оспорени...

От презумпцията на какво говори той, като какъв? Като лидер на тази партия? Че той е изключен от Централният съвет. Аз съм напълно убеден, че сценарият, който той подготвя, че има и други, които стаят зад него и го подхранват. Но той със същия хъс, със същото желание работеше против тях и преди време.

Какво имате предвид?

Преди време, сигурно добре си спомняте, с една кожена чанта разнасяше папки против Костов и против Надежда Михайлова, и против много други. Но тези папки така и не видяха бял свят. По същия начин сега разбрах, че носил някакви папки.

Искате да кажете, че Костов и Михайлова стаят зад атаките на Октай?

Искам да кажа, че има определи хора, от които той получава сила и в момента... Само погледнете от коя зала излиза и влиза. Спомням си, преди известно време той обвиняваше, че Костов едва ли не го е взривил, хвърлил му бомба в стаята, когато е почивал в Слънчев бряг. А сега, гледам, са много близки. Не ви ли се струва, че от това се опитват да извлекат интерес някои хора.

Страхувате ли се от разцепление в ДПС? Защото Октай направи публична заявка и предизвика лидера ви Доган.

Аз мога да ви кажа, че дори самият господин Доган не е в състояние да разцепи ДПС. Осман Октай е фигура, в която има негативизъм, нищо положително няма в него. А за да направиш, за да създадеш нещо, е необходимо сериозно усилие, знания. Неговият негативизъм винаги е влияел и върху структурите на партията, но тя все пак оцеля. Може да попитате много хора, които от създаването на партията, докато той беше изключен от ДПС, могат да ви обяснят по какъв начин той е създавал странични ръкави, личности и хора, които подкрепят него, а не втори или трети от редиците на партията. След това в ДПС бяха направени достатъчно много усилия от страна на Гюнер Тахир, преди това Мехмед Ходжа, които под влияние на външни среди се опитаха да разцепят ДПС. Веднъж завинаги трябва да се разбере в обществото според мен, че ДПС е религия, ДПС е една организация, създадена от хора, които са страдали много и хора са преживяли много. Трудно може да се разбие една такава организация. Дори и господин Доган да тръгне да разбие тази партия, така както я е създал, няма да може да е разцепи.

Едно от сериозните обвинение на Октай беше, че Доган е съучастник на т.н. Възродителен процес. Смятате ли, че необходимо публично изявление от страна на лидера ви по този въпрос?

Смятам, че господин Доган никога, както и ДПС, няма да слезе на нивото на Осман Октай. Онова ниво, на което той се намира в момента, бих го охарактеризирал като жалко съществуване на един човек, който е неориентиран и не знае какво да направи, и прави само бели, грешки, Опитва се да остане в политическото пространство, едва ли не като някаква личност, човек, от който все пак зависят неща.

Днес едва ли има някой да обвинява господин Доган в толкова прегрешения, съпоставяйки ги с всичко онова, което той направи, за да запази мира в България. Съпоставяйки го с всичко онова, което той направи за получаването на покана за НАТО, за получаването на ясна пътна карта в европейските структури.

Разбира се, много други хора не бяха на влака в този момент и ги боли. Но ние ги поканихме - и СДС, и БСП , и всички, с ясното съзнание всички политически сили едновременно да влезем в Европа. Колкото да се опитват да слагат спирачката на влака - едните искат да слизат на Козлодуй, другите като че все още желаят да се возят с влака на червените ескадрони, ние ги каним - нека да се откажат от всички тези желания, да се качат на влака на Европа, да дойдат заедно с нас, да не слушат гласа на свирката на Осман Октай. Нищо ново няма в това - техните действия и методи са на политиката от 90-те години. В тях няма никакъв конструктивизъм, нищо положително, те са хора, които - включително и Октай, като чуят думата анализ, разбират оплюй. С тези методи няма да стигнем далеч.

Като казахте червените ескадрони и се сетих, че Осман Октай призова ДПС да скъса със стратегическото си партньорство с БСП. Смятате ли, че ДПС ще направи това?

Аз не бих отговарял дали ДПС е стратегически партньор с БСП или с НДСВ, или със СДС. Бих казал още веднъж, че неориентираният политик винаги приписва кораба, който е напуснал, към една губеща страна. Осман Октай да не се тюхка за нашия кораб, да не мисли за кораба на ДПС. Той да мисли за себе си, да мисли по какъв начин ще връща всичко онова, което е вземал. Защото съдът, ако не го накара да ги върне, тези хора, които са му дали тези пари, рано или късно ще ги искат и тогава не знам как ще се оправи. Той да мисли за себе си.

Смятам, че най-грешните политики, които е взимал ДПС като междупартийни взаимоотношения, са взети точно когато той е бил зам.председател и е отговарял за тези взаимоотношения. Аз се учудвам на наглостта на този човек, но същевременно се учудвам и на пресата.

Кои са хората, които са му дали тези пари?

Аз и много други хора са го виждали със сълзи на очи, когато обещаваше, че това, което е направил, е грешно и рано или късно ще върне парите. Не знам от кой ги е взел, нека той да каже.

Октай поиска промяна в устава на ДПС, защото лидерът прокарва авторитарен стил на управление...

Не знам какво е имал предвид. Ако е имал предвид устава, който той е направил и в момента работи против него, не виждам защо трябва да плачеш над собствената си рожба. С този устав ДПС остана една партия, в която има ред и дисциплина. Демократичността не означава анархия. Демокрацията не е свободия. Демокрацията е в една организация като се вземе едно решение с обикновено мнозинство 50 плюс един - другите да се съгласят. Това, че Октай днес е останал извън борда, означава ли, че цялата организация с 340 000 гласоподаватели са недемократични?

Това означава ли, че няма място за Осман Октай в ДПС?

За всеки има място в ДПС, за всеки, който проповядва идеите на ДПС. За всеки, който е лоялен към колегите си, към партньорите си, към всичко, което тази организация е тръгнала да прави за доброто на страната. Тъй че, ако Осман Октай реши да се върне наново в ДПС, той знае пътя. Чисто и просто прави определени крачки - подава молба за ново членство, изчиства си всички взаимоотношения с определи хора, и ние тогава ще преценим, че един голям демократ наново се връща при нас и ще му разглеждаме поведението и ще решим тогава какво да направим.

Това реалистично ли е?

Всичко е реалистично. На миналата конференция ДПС отвори вратите и цяла една партия - Партията на демократичния прогрес на Мехмед Ходжа, се разформирова и влезе наново в редиците на ДПС. Сега има наченки това да направи НДПС. Има определи личности и хора, които - по една или друга причина, напуснали редиците на ДПС, наново се върнаха. Капсулата в ДПС е разчупена, за разлика от другите партии, които в момента се капсулират.

Смятам, че и тази национална конференция на ДПС ще вземе сериозно решения. Може да се обърнем към всеки, който е бил член на ДПС и по една или друга причина сме го засегнали или се чувства обиден - нека да заповяда наново в редиците на ДПС.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

0 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате.

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.