ОЛАФ иска спиране на проекти при сигнал за измама

Европейската агенция за борба с измамите (ОЛАФ) е поискала българските институции да блокират обработката на документите на кандидати за финансиране при подаден сигнал за измама. Това стана ясно след заседанието във вторник на Централното звено на българската Службата за борба с измамите (АФКОС).

Начело на АФКОС е вътрешния министър Румен Петков. Службата бе създадена през 2003 г. по искане на Европейската комисия, за да се засили контролът върху парите по предприсъединителните програми на ЕС (ФАР, ИСПА и САПАРД).

Другото искане от страна на ОЛАФ към България е да се създаде специален регистър, в който да се вписват лицата, които нецелесъобразно са се възползвали от парите на ЕС. Така ще бъдат предотвратени бъдещи измами. Това се посочва в проект за правила за сътрудничество между европейската служба и АФКОС, който бе представен от шефа на ОЛАФ Франц Брюнер по време на посещението му в страната на 26 януари.

Въпреки това правилата бяха разгледани в края на февруари в разгара на скандал с източени 7,5 милиона лева по програма САПАРД, става ясно от съобщението, публикувано на сайта на МВР.

Сигналът за измамите бе подаден от ОЛАФ. Оттам определиха случая за твърде сериозен, определиха акцията по настоящата афера като добър старт на работата с българските власти, която обаче е в своя начален етап и от ОЛАФ се надяват на по-продуктивно партньорство занапред.

По време на заседанието на АФКОС са били обсъдени начините, по които да се избегне налагането на финансови санкции за България при разследвания на злоупотреби, надхвърляща фиксираните срокове за уведомяване на Европейската комисия.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?