Оланд предава властта на Еманюел Макрон в неделя

Оланд предава властта на Еманюел Макрон в неделя

Настоящият президент на Франция Франсоа Оланд официално ще предаде властта на наследника си Еманюел Макрон в неделя, 14 май, съобщи самият Оланд в понеделник, цитиран от Франс прес.

Предаването на президентските правомощия по традиция ще се извърши в Елисейския дворец.

Оланд и Макрон участваха в понеделник в церемониите при Триумфалната арка по повод 72-годишнината от капитулацията на нацистка Германия на 8 май 1945 г.

Франсоа Оланд заяви, че с голямо вълнение очаква да предаде водачеството на Макрон, негов бивш министър на икономиката, който го е следвал в политическия си път, а после е поел в своя посока, но без да го предаде.

Един до друг Оланд и Макрон изслушаха френския национален химн, изпълнен от военен хор. По време на изпълнението, обзет от емоция, новият президент на моменти затваряше очи, допълва Франс прес.

Оланд откри церемониите по случай 72-та годишнина от капитулацията на нацистка Германия, с която бе сложен край на Втората световна война, поднасяйки букет цветя пред паметника на генерал Шарл де Гол, герой на съпротивата срещу нацисткия окупатор.

След това действащият президент се върна при приемника си на трибуната и го поздрави със сърдечна прегръдка. По-рано Макрон се срещна с няколко видни политически фигури, сред които бившият президент от десницата Никола Саркози (2007 - 2012 г.). Саркози го приветства с "браво" при продължителното им ръкостискане.

Най-младият президент в историята на Франция спечели в неделя втория тур на изборите с 66.1% от гласовете срещу крайнодясната си съперничка Марин льо Пен.

Споделяне

Още от Свят