Оли Рен предупреди за хаос на Балканите без бързо решение за Косово

Оли Рен предупреди за хаос на Балканите без бързо решение за Косово

Балканите може да потънат в хаос, ако бързо не бъде постигнато споразумение в ООН за окончателния статут на сръбската провинция Косово, предупреди еврокомисарят по разширяването Оли Рен.

“Ако Съветът за сигурност на ООН не успее да прокара резолюция, ще се стигне до политическа нестабилност и дори до хаос”, каза Оли Рен и настоя Русия, която е най-силно се противопоставя срещу признаването на суверенитета на Косово без съгласието на Сърбия, да не заема едностранна позиция. Косово е истински тест за международния мултилатеризъм в ООН”, каза Оли Рен. “Европа ще бъде тази, която ще плати цената [в случай на провал], не Русия и не Съединените щати”, допълни еврокомисарят.  

”Юридическата неяснота вече е непоносима”, смята той.

В сряда Оли Рен се изказа пред външната комисия в Европарламента и призова за единство на страните членки. Той каза, че разделението би било сигурен начин за загуба на влияние по отношение бъдещето на спорния регион. 

След седмица  специалният пратеник на ООН Марти Ахтисаари трябва да предаде окончателните препоръки за компромисното уреждане на статута на Косово на Съвета за сигурност. Това е органът, който ще вземе окончателното решение.

Проектодокладът, който стана известен през февруари, на практика дава на близо 2-та милиона души в Косово, предимно етнически албанци, статут на международно контролирана държавност с елементи на независимост, такива като флаг, химн, конституция и армия.

Според Оли Рен компромисното предложение е “реалистично, имайки предвид непримиримите позиции на страните”.

Запитан дали той би използвал термина “независимост” или “контролиран суверенитет” за окончателния статут на Косово, Рен отказа да отговори като уточни, че “ЕС не бива да избързва с никакви коментари, които потенциално биха създали допълнителни проблеми”.

Сръбският министър-председател Воислав Кощуница обвини Марти Ахтисаари, че предложението му е незаконно и нелегитимно, в нарушение на хартата на ООН и на сръбската конституция.  

Кощуница поиска ООН за възобнови разговорите между Белград и Прищина, за да се намери компромис за Косово в границите на Сърбия.

Вече обаче никой няма желание за такъв сценарий, като Франция, която е на позиция с Великобритания и САЩ, отхвърли подобно искане от Русия за нов тур от преговори, ръководени от друг пратеник на ООН, което би означавало съответно освобождаване на Ахтисаари.

Дипломатически източници от Париж заявиха пред балканската агенция  DTT-NET.COM: “При отсъствие на съгласие, проектът за статута, изготвен от Ахтисаари, ни изглежда единствено решение за Косово”.

“То представлява балансирано решение, което примирява аспирациите на мнозинството от косоварите и предлага сериозни гаранции за малцинствата, включително за сръбската общност, за живее в мир и сигурност, като предвижда и международно цивилно и военно присъствие”.

Висшият американски дипломат Дейвид Крамър по време на посещението си Брюксел тази седмица коментира, че целта им е да получат подкрепата на Русия за Косово. В същото време ние не изключваме евентуално руско вето, каза той.

Споделяне

Още от Балкани

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?