Омбудсманът на път да спечели битката срещу необжалваемите глоби

Предстои отмяна на всички законови текстове, които въвеждат необжалваеми по съдебен ред глоби, съобщи в понеделник пред БНТ омбудсманът Константин Пенчев. На 1 март тази година Конституционният съд реши, че забраната да се обжалват пътните глоби до 50 лева е в разрез с гарантираното от основния закон право на достъп до правосъдие.

Веднага след това решение, гражданският защитник, който сезира КС за тези глоби, влезе в кампания за отмяна на всички подобни текстове в българското законодателство. Пенчев заплаши, че ако Народното събрание не предприеме действия, той ще жали пред съда закон по закон.

В понеделник Константин Пенчев заяви, че има поне 11 нормативни акта, в които има необжалваеми глоби. Това е сериозна предпоставка за създаването на противоречива съдебна практика, защото някои магистрати могат да прилагат директно конституцията и да приемат жалби срещу "необжалваемите глоби".

"Добрата новина е, че народни представители сами се свързаха с мен, направихме контакт и в момента зная, че се готви законопроект необжалваемите по размер глоби да бъдат отменени във всички нормативни актове. Това показва уважение към институциите", коментира общественият защитник.

Необжалваеми глоби има в законите за лова, за горите, за устройство на територията, за техническите изисквания към продуктите, за опазване на селското стопанство и имущество, за административните нарушения и наказания, за измерванията, за чистотата на атмосферния въздух, за управление на отпадъците и в Кодекса на труда.

Още през март депутатът от ДПС Христо Бисеров внесе предложения за отпадане на необжалваемите глоби от законите за лова, горите и устройството на територията, но те все още не са разгледани.

Споделяне

Още от България

Одобрявате ли изгонването на 70 руски дипломати?