Омбудсманът смъмри здравното министерство и касата, те се оправдаха с нов закон

"Националната здравно-осигурителна каса заплаща 328 продукта за лечение на онкологични заболявания, с което гарантира правата на пациентите. От 1 февруари в позитивния лекарствен списък влизат и три нови медикамента." Така здравната каса коментира препоръката на омбудсмана Константин Пенчев министерството да ревизира внесените по идея на НЗОК изменения в наредбата за определяне на основния пакет от здравни дейности, който се покрива от бюджета на НЗОК.

Омбудсманът получил жалби от пациентски организации, че според новия текст на Наредба 40, здравната каса ще извършва анализ на включените в позитивния списък нови генерични лекарства, като за тях ще се заплаща от началото на следващата календарна година. Според пациентските организации, така касата ще заплаща новите медикаменти за лечение на онкологични заболявания с година закъснение, което може да бъде фатално за пациентите. Предложението на организациите е финансирането да става на базата на тримесечие.

В някои от сигналите дори се твърди, че новият текст не е съществувал в публикувания на уебстраницата на Министерството на здравеопазването проект за изменение и допълнение на наредбата и не е бил подложен на обществено обсъждане, се допълва в становището.

Според здравното министерство, това се дължи на факта, че документът е публикуван за обществено обсъждане в началото на декември м.г., а от здравната каса са дали идеята за изменението едва след това. Наредбата беше обнародвана в Държавен вестник на 27 декември, когато вече включваше спорния текст.

"Няма да останат пациенти без лечение", увериха обаче и от министерството.

От касата обясниха, че "всеки непредвиден разход може да доведе до дефицит", и припомниха, че влезлият в сила от 1 януари Закон за публичните финанси важи и за тях. Според чл. 19 от него, всички разпоредби, които предвиждат увеличаване на разходи, намаляване на приходи и/или поемане на ангажименти за плащания, след като са приети годишните закони за бюджетите, "не трябва да се предвижда да влизат в сила по-рано от изменението им или от влизането им в сила за следващата бюджетна година".

Според омбудсмана Константин Пенчев, трябва да бъдат предприети своевременни мерки за осигуряване на гражданите с онкологични и вродени хематологични заболявания на достъп до адекватно за заболяването им индивидуално лечение, съобразено с иновативните процедури и лекарствени продукти, с оглед гарантирането на правата им.

Споделяне

Още от България

Защо Слави Трифонов скри имуществото си?