Омбудсманът смята избора на главен прокурор за ”затворена тема”

Омбудсманът смята избора на главен прокурор за ”затворена тема”

Изборът на главен прокурор е затворена тема и да се оспорва процедурата пред Конституционния съд е контрапродуктивно, коментира пред БНТ омбудстманът Константин Пенчев. Призиви в тази посока имаше от Съюза на съдиите в България, защото Висшият съдебен съвет дори не сметна за нужно да гласува останалите две кандидатури за главен прокурор.

Пенчев обаче смята, че Сотир Цацаров е бил вкаран в сценарий със странните правила, по които беше избран. Омбудсманът обясни, че атакуването на избора пред КС е безмислено, тъй като главният прокурор е избран с гласовете на 18 членове на ВСС, а след това и президентът Росен Плевнелиев е издал указ за назначаването му.

"Цацаров не може да махне с магическа пръчка и да реформира съдебната система, той не може да уволни дори младши прокурор", каза Пенчев. Според него не ВСС и главният прокурор трябва да направят реформата, а политиците, които трябва да постигнат консенсус по тази тема.

Пенчев допълни, че не се познава добре лично с избрания главен прокурор, но отношението му към него е добро след като е гласувал два пъти за кандидатурата му за председател на Пловдивския окръжен съда.

Споделяне

Още от България