ОМВ: Газовите залежи в Черно море могат да превърнат Румъния в регионален лидер

Генералният директор на петролната компания О Ем Ви Петром Мариана Георге смята, че природният газ в Черно море може да превърне Румъния в регионален лидер по отношение на този природен ресурс, съобщава информационният сай Зиаре.

Според нея дълбоководната експлоатация в открито море предлага на Румъния възможността да получи достъп до по-евтин природен газ от този, който внася.

До началото на продукцията обаче има още няколко години, а инвеститорите имат нужда, освен всичко друго, и от благоприятен фискален режим и разумна система на таксите за експлоатация, казва още директорът на О Ем Ви Петром.

"В момента знаем, че имаме потенциал в Черно море. Имаме една единствена сонда, инсталирана в Черно море на голяма дълбочина, както и първия успех. От друга страна обаче ще имаме през 2019-2020 г. първото производство. Това, което правим ние в този интервал - от откриването през 2012 г. до началото на добива през 2020 г., е да намалим степента на риска и несигурността", посочи Мариана Георге.

Тя отбеляза, че потенциалът на шистовия газ още не е доказан и че Румъния трябва да провери какъв е и след това властите да вземат "решение по суверенен начин и съгласно принципите на демокрацията".

"Нашият приоритет за реализирането на продуктите ни е Румъния. И навсякъде по света първият пазар, на който се опитваш да пласираш продукцията си, е пазарът, на който произвеждаш. Нещо повече, Румъния вече няма да зависи от Русия или от Украйна", посочи тя.

"Като произвеждаме в Румъния, имаме принос към брутния вътрешен продукт, имаме и работни места. Пряко и непряко имаме 80 000 души, които живеят от дейността на Петром. Годишните такси, които плащаме, са 2 милиарда евро", заяви още директорът на О Ем Ви Петром.

На въпроса дали румънците ще започнат да плащат по-малко за газ след достъпа до природните ресурси в Черно море, Мариана Георге отговори положително.

"Това е легитимно желание на всеки потребител. В момента Румъния внася 20 процента, което е много скъпо. И не става въпрос, че е по-скъпо от вътрешното производство, но и в сравнение с други европейски цени", подчерта генералният директор на О Ем Ви Петром.

Споделяне

Още от Балкани

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?