Онлайн обучение по време на грипа, училищата се затварят при 15% болни от Covid-19

Към момента не се предвижда преминаване на дистанционно обучение в цялата страна, действа се локално

Онлайн обучение по време на грипа, училищата се затварят при 15% болни от Covid-19

Към момента няма да има масово затваряне на училищата в цялата страна заради коронавируса, а се действа локално. Затова е дадена възможност всяко училище само да вземе решение как да се обучават учениците. Това каза министърът на образованието Красимир Вълчев пред Нова телевизия.

Той посочи, че към момента няма лесни решения. "На ниво държава не предвиждаме цялостно преминаване на обучение в електронна среда. Вероятно ще стигнем дотам, ако ситуацията с Covid-19 се усложни значително или в седмиците на сезонните грипни вируси", каза образователният министър.

Той припомни и праговата стойност за затваряне на училище – 15% от учениците или учителите в едно училище да отсъстват поради симптоми на Covid-19. Цял клас преминава на онлайн обучение при 20 на сто заразени.

Към момента 8 училища в страната учат в онлайн режим, а превключване към е-обучение са поискали още 6.

Красимир Вълчев отбеляза, че през последните седмици има повишение на броя на отсъстващите ученици, които кихат и кашлят. Учителите ги връщат и ги отбелязват.

"Целта е вместо да затворим 10% от общините или областите, да затворим училища там, където има проблем. В момента се въздържаме от централно затваряне на училища", каза министърът на образованието.

По думите му "преобладаващите настроения към момента са за присъствено обучение, но те много лесно се променят, когато има един, двама, трима  заразени, не дай Боже и починали".

Към момента трима учители са починали след усложнения от коронавирус. Общо заразените в страната ученици с вируса са 469, а учителите – 453.

"Прави впечатление, че учителите са много повече като процент. Те се заразяват много по-често и стигат до симптоми и боледуване", каза Красимир Вълчев.

Според него най-лесното решение е да се затворят училищата.

"Правим го централно, жертваме качеството на образование, увреждаме психиката на децата, караме родителите да стоят вкъщи. Избрахме обаче варианта да се действа локално, за да има максимум присъствено обучение, защото вярваме, че то е най-доброто",  каза министърът на образованието.

"Дори да се стигне до частичен учебен план, нашата цел е да има максимално присъствено обучение. Най-лесно е да затворим всички училища, но това означава да жертваме правото на децата на образование", допълни Вълчев.

В понеделник стана ясно, че две учителки – едната в Шумен, а другата вРазград са починали от коронавирус.  По този повод директорът на Професионална гимназия "Асен Златаров" в Шумен Веселин Тодоров съобщи пред бТВ, че е взето решение да се премине временно на дистанционно обучение тъй като и екипът, и децата са разстроени от случилото се.

49-годишната учителка Людмила Иванова, която почина от коронавирус, е работила с 12 деца със специални образователни потребности.

Споделяне

Още по темата

Още от България