Онлайн уроци с добавена реалност ще могат да преподават българските учители

Онлайн уроци с добавена реалност ще могат да преподават българските учители

Българските учители, които са поставени в необичайната обстановка на дистаницонно обучение заради мерките срещу Covid-19, ще могат да направят по-интересни онлайн уроците си и да задържат по-добре вниманието на учениците с възможността да добавят реалност в преподаването през екрана на компютъра или таблета. Така уроците ще "оживеят".

Разработката е на българският екип на платформата Smart Classroom, която е проект на "Самсунг Електроникс България" като част от политиката на компанията за корпоративна социална политика. Платформата предоставя на учители и ученици ефективна онлайн среда за обучение с разнообразие от функционалности и инструменти.

Приложението Smart Classroom AR, част от Smart Classroom, говори на езика на съвременния ученик. То съчетава два актуални подхода – на геймификацията и използването на добавената реалност – AR (Augmented reality), за да предложи визуално и интерактивно учене, информират създателите му.

Към момента в него има над 600 упражнения с добавена реалност, разработени от български учители с помощта на единствения по рода си в България инструмент за създаване на образователни ресурси с добавена реалност – SmartCreatAR.

За да създаде упражнение с добавена реалност, учителят трябва първо да се регистрира в платформата Smart Classroom. След като влезе в профила си, в таба "Ресурси" учителят избира опцията за създаване на AR упражнение. Това става с помощта на някой от седемте шаблона за конкретен вид задача – за сортиране, за подреждане в определена последователност (хронологична или пространствена), за разработване на тестове с текст, изображения или 3D обекти. Пълният процес по създаване на ресурси с добавена реалност е представен в самостоятелно ръководство.

Учителят споделя своите ресурси с добавена реалност като изпраща на учениците съобщение в платформата, а те ги изпълняват в приложението Smart Classroom AR, като сканират QR кода или въведат ПИН кода на упражнението.

Използването на Smart CreatAR не изисква специални технически умения и познания, а за запознаване с възможностите на инструмента и особеностите на различните видове упражнения екипът на Образование 5.0 провежда обучения, които носят квалификационни кредити, обясняват от компанията.

Споделяне

Още от България

Одобрявате ли новия правителствен план за справяне с Covid?