ООН: 92% от населението на Азия диша опасно отровен въздух

ООН: 92% от населението на Азия диша опасно отровен въздух

Четири милиарда души в Азия, или 92 процента от населението на континента, дишат опасно отровен въздух. Това заявиха днес организации на ООН и предложиха мерки за съкращаване на емисиите за стотици милиарди долари, предаде ДПА.

По света всяка година заради причини, свързани с химикали и прахови частици във въздуха, умират преждевременно 7 милиона души, от които 4 милиона в Азия, съобщиха организациите в доклад, представен в началото на конференция на ООН в Женева, посветена на здравето и качеството на въздуха.

Според Световната здравна организация Азия, където промишлеността и градовете бързо се разрастват, е засегната в по-голяма степен от други региони от свързани със замърсяването болести и смърт.

"Жалко е, че дишането на чист въздух, което е най-основната човешка нужда, се е превърнало в лукс в много части на света", каза ръководителят на Програмата на ООН за околната среда Ерик Сулхейм.

Организациите предложиха да бъдат повишени екологичните стандарти за автомобилите, електроцентралите и заводите.

Те казаха, че чистата енергия за домовете и подобряването на обществения транспорт би трябвало да се превърнат в приоритети за развитието в Азия.

Освен това би трябвало да се съкратят емисии, за които все още в много азиатски страни няма ясна правителствена политика. Става дума за намаляване на изгарянето на отпадъци, предотвратяване на горските пожари и използването на животинския тор.

Стойността на мерките се оценява на между 300 и 600 милиарда долара на година, но те също така биха увеличили работните места, селскостопанското производство и икономическия растеж, заявиха организациите.

Споделяне

Още от Свят