ООН е отпуснала десетки милиони долара на хора и фирми, свързани с Башар Асад

ООН е отпуснала десетки милиони долара на хора и фирми, свързани с Башар Асад

Организацията на обединените нации е отпуснала десетки милиони долари на близки до сирийския президент Башар Асад организации и хора в рамките на договори за доставяне на хуманитарна помощ, пише в. "Гардиън".

Британският вестник казва, че е прегледал внимателно стотици договори, сключени от ООН от 2011 г. и началото на конфликта, отнел живота на над 290 000 души.

Някои от тези договори са били подписани, въпреки санкциите на ЕС и САЩ срещу техните бенефициенти.

Така ООН е отпуснала над 13 милиона долара на сирийското правителство за развитие на селското стопанство, въпреки че ЕС е забранил търговските отношения с министерствата, облагодетелствали се от тези помощи.

Световната здравна организация е похарчила над 5 милиона долара в помощ на сирийската национална кръвна банка, която е под контрола на министерството на отбраната.

Две агенции на ООН са дали 8,5 милиона долара на благотворителна организация, чийто председател е Асма Асад, съпругата на президента на Сирия.

Друга благотворителна организация, контролирана от Рами Махлуф - богат братовчед на Асад, срещу когото има санкции и е една от най-мразените фигури от опозицията на режима - е получила 268 000 долара от УНИЦЕФ.

Запитани от "Гардиън", представители на ООН казаха, че в такъв тежък и сложен конфликт изборът на партньори, които да отговарят за спешните хуманитарни нужди на населението е ограничен.

"Когато трябва да избираме дали да доставим продукти и услуги през фирми, които може да са свързани с правителството, или да оставим цивилните без жизненоважната помощ, от която се нуждаят, е ясно какво ще предпочетем: нашата работа е да помагаме на цивилните", каза говорител на ООН, цитиран от "Гардиън".

Споделяне

Още от Свят