ООН предлага на преговорите за Сирия да се обсъждат управление, конституция и избори

ООН предлага на преговорите за Сирия да се обсъждат управление, конституция и избори

Посредникът на ООН за Сирия Стафан де Мистура, под чиято егида протичат междусирийските преговори в Женева, предложи на враждуващите страни три основни теми за обсъждане през следващите дни - управление, конституция и избори, предаде Франс прес.

Предложението се съдържа в документ, който е предаден на делегацията на режима в Дамаск и на делегацията на опозицията.

Темите са формулирани в резолюция 2254 на ООН, която е приета през 2015 г. и определя международната пътна карта за политическо уреждане на конфликта в Сирия. Но режимът и опозицията им дават различно тълкуване.

По въпроса за управлението според режима не може да се поставя под въпрос властта на президента Башар Асад, а опозицията настоява за преходен орган на управлението, който да упражнява изпълнителната власт.

"Ще обсъждаме паралелно тези три сюжета", се посочва в документа на Де Мистура.

Преговорите в Женева, които в документа са наречени "начални дискусии", имат за цел да подготвят почвата за същинските преговори по трите теми, се уточнява в текста. Предвижда се, че ще са необходими няколко сесии, за да се постигне резултат.

Въпросите за прекратяване на огъня, за борбата с тероризма и хуманитарните проблеми ще бъдат обсъждани в друг формат, известен като "процеса от Астана", се посочва в документа.

Споделяне

Още от Свят